«ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, το Σάββατο 23 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας

0
284

Το έργο «Το Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού, παρουσιάζεται το Σάββατο 23 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας (περιβάλλων χώρος), σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

Το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας, ένας αριστουργηματικός αρχαιολογικός χώρος, φιλοξενεί φέτος ένα σπάνιο για την παγκόσμια λογοτεχνία, διήγημα του σπουδαίου συγγραφέα, που ενέπνευσε τον ταλαντούχο Δήμο Αβδελιώδη στο να δημιουργήσει μια παράσταση-σταθμό για τα θεατρικά δεδομένα των τελευταίων ετών.

Με το έργο αυτό αποκαλύπτει ο ίδιος ο Βιζυηνός την πιο βαθιά του πληγή, όταν σε πολύ μικρή ηλικία ακούει μια νύχτα τη Μητέρα του, να παρακαλεί μέσα στην εκκλησία το Θεό να πάρει εκείνον, στη θέση της βαριά ασθενούς αδελφής του.

Ο πρωταγωνιστές του έργου (ο Βιζυηνός με την μητέρα του), έχουν όλα τα στοιχεία των αρχετυπικών ηρώων που εμπλέκονται σε ένα τραγικό συμβάν από τη Μοίρα. Το μόνο που μπορούν να πράξουν οι ίδιοι συνειδητά, είναι να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο, για να επέλθει στο τέλος η συγχώρηση, σαν λύση και σαν κάθαρση.

Πρόκειται για μια τραγικού χαρακτήρα ενδοοικογενειακή εξομολόγηση, που ενώ συνήθως κρύβεται επιμελώς στο σκοτάδι, εδώ βγαίνει στο φως, και ξεπερνώντας  τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας, γίνεται λόγος δημόσιος και λυτρωτικός, μάθημα ήθους και ανθρώπινης διαλλακτικότητας, χάρη στο πνεύμα του Βιζυηνού. Ένα πνεύμα, που έχει συμπεριλάβει και αφομοιώσει μέσα σε όλο το πεζογραφικό του έργο, τα στοιχεία  ενός ζωντανού και πηγαίου λαϊκού πολιτισμού που εμπεριέχει τις δυνάμεις της ζωής και της πίστης,  να υπερνικούν τις δυνάμεις του θανάτου και της φθοράς.

Ο Δ. Αβδελιώδης προτείνει έναν ανανεωμένο και μοντέρνο τρόπο θεατρικής έκφρασης, που στηρίζεται στη διαύγεια και τη σαφήνεια του νοήματος, χωρίς στοιχεία πειραματισμού. Η παρακολούθηση της παράστασης γίνεται μια βιωματική εμπειρία για όλους τους θεατές, ανεξαρτήτως ηλικίας ή παιδείας. Στις σκηνοθεσίες του, ενώνεται φορτωμένο, αίσθημα και ποίηση, ομορφιά και μυσταγωγία.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ, ΣΚΗΝΙΚΗ ΟΨΗ, ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Αβδελιώδης.
ΜΟΥΣΙΚΗ: Βαγγέλης Γιαννάκης.
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Αγάπη Μανουρά.

Με την ευγενική συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και της Δημοτικής Ενότητας Αιγείρας. Υποστηρικτές εκδήλωσης: Δήμος Αιγιαλείας, ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., Τοπική Κοινότητα Αιγών, Φιλοπροοδευτικός και Εκπολιτιστικός Όμιλος Βλωβοκάς «Η Ομόνοια», Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγών «Ο Βράχος».

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12€, μειωμένο 10€.
Εισιτήρια προπωλούνται: Κατάστημα ενδυμάτων Νίκου Μάντζαρη (έναντι δημαρχείου Αιγιαλείας), Βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Σκέψη» (Κλ.Οικονόμου), Βιβλιοπωλείο «Νόημα»-Ακράτα.

 

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

Για την εξυπηρέτηση του κοινού από το Αίγιο που επιθυμεί να παρακολουθήσει την παράσταση, θα δρομολογηθούν λεωφορεία κατόπιν κρατήσεων θέσεων. Το πρόγραμμα δρομολογίων έχει ως εξής:

– Αίγιο – Θέατρο Αρχαίας Αιγείρας: ώρα αναχώρησης 17.45 από την Τρίγωνη Πλατεία.
Αναχώρηση από το θέατρο και επιστροφή στο Αίγιο μετά το τέλος της παράστασης.

Τιμή εισιτηρίου ανά άτομο: 5 ευρώ με επιστροφή. Κρατήσεις θέσεων στο γραφείο ΣΓΟΥΡΑΔΙΤΗΣ TOURS, τηλ. 26910-61100.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας