Το Σάββατο η ενημερωτική εκδήλωση για την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, στην πλατεία Αγίας Λαύρας

0
247

Το Σάββατο το πρωί θα πραγματοποιηθεί τελικά η ενημερωτική παρουσία εθελοντών εκπαιδευτών της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης στην πλατεία Αγίας Λαύρας στο Αίγιο, καθώς την Τετάρτη η κακοκαιρία δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή της. Από τις 10.30 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι του Σαββάτου λοιπόν, οι εθελοντές θα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία του Αιγίου, για ενημέρωση και για δωρεάν εκπαίδευση των δημοτών στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση. Αρωγοί της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Αιγιαλείας, η Δημοτική Κοινότητα Αιγίου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας.

Η Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΕΕΚΑΑ) είναι επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργεί από το 1993 και έχει σκοπό τη διάδοση των τεχνικών καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης σε γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες αλλά και απλούς πολίτες στην Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπιστεί η καρδιακή ανακοπή, δηλαδή η αιφνίδια διακοπή της κυκλοφορίας και αναπνοής που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, οδηγεί στο θάνατο του θύματος.

Στην Ευρώπη, περίπου 350.000-700.000 άτομα υφίστανται καρδιακή ανακοπή κάθε χρόνο. Η πλειοψηφία των καρδιακών ανακοπών συμβαίνει σε χώρους εκτός νοσοκομείου. Η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή έχει ποσοστό μόλις 1 προς 10 αλλά το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να τριπλασιστεί αν οι  πολίτες γνώριζαν βασική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Μετά από εισήγηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όρισε την 16η Οκτωβρίου ως “Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς”. Κατά την ημέρα αυτή, όλες οι χώρες της Ευρώπης θα διδάξουν στους πολίτες βασικές αρχές καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην έρευνα της αναζωογόνησης. Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου το 8% της παγκόσμιας έρευνας για το θέμα, παράγεται στη χώρα μας από ομάδα εθελοντών εκπαιδευτών και ερευνητών της ΕΕΚΑΑ, οι οποίοι έχουν βραβευθεί πολλές φορές για τη συνεισφορά τους στην έρευνα και στη διδασκαλία της αναζωογόνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας