Χορευτική πανδαισία στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Χορευτικών Ομίλων Αιγιαλείας, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων Αιγίου

534

Ένα μεγάλο, πολύχρωμο μωσαϊκό χορευτών με παραδοσιακές στολές, στόλισε το τριήμερο Παρασκευή 25, Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Ιουλίου την πλατεία Υψηλών Αλωνίων στο Αίγιο, στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. στο μπαλκόνι του Κορινθιακού, σε συνεργασία με 8 χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Αιγιάλεια. Το ταξίδι πάνω στα βήματα της παράδοσης, έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από χιλιάδες Αιγιαλείς και επισκέπτες που συνέρρευσαν και τις τρεις μέρες για να απολαύσουν ένα σπάνιο χορευτικό θέαμα και να χειροκροτήσουν τους χορευτές κάθε ηλικίας.

Την Παρασκευή, εμφανίστηκαν τα παιδικά τμήματα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Σελιανιτίκων με χορούς Νάξου-Αμοργού, του Χορευτικού Εργαστηρίου Αιγίου με χορούς Πελοποννήσου-Θεσσαλίας, του Χορευτικού Ομίλου Καμαρών “Αρχαίες Ρύπες” με παραδοσιακά παιδικά τραγούδια και χορούς, του Χορευτικού Ομίλου Αβύθου με χορούς Ηπείρου, του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου 1978 με χορούς Κρήτης και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Τεμένης “Ένωση” με χορούς νησιών ΒΑ Αιγαίου.

Το Σάββατο, ήταν η σειρά των τμημάτων νέων αλλά και ενηλίκων. Εμφανίστηκαν τμήματα του  Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Σελιανιτίκων με χορούς Θεσσαλίας, του Χορευτικού Ομίλου Καμαρών “Αρχαίες Ρύπες” με θέμα “Η πρώτη μπουγάτσα και τα μπρατίμια”, του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου 1978 με χορούς Βλάχων Βερμίου, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Τεμένης “Ένωση” με χορούς Θράκης, της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας Αιγιαλείας με χορούς Θεσπρωτίας, του Χορευτικού Ομίλου Αβύθου “Αχαιοί” με σαρακατσάνικους χορούς και του Χορευτικού Εργαστηρίου Αιγίου με χορούς Σαλαμίνας-Ασπροπύργου. Μάλιστα, το Σάββατο αποδόθηκαν από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. τιμητικά αναμνηστικά δώρα στους εκπροσώπους των χορευτικών συγκροτημάτων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

Την Κυριακή, τελευταία μέρα του φεστιβάλ, εμφανίστηκαν τμήματα ενηλίκων όλων των συμμετεχόντων χορευτικών συγκροτημάτων. Συγκεκριμένα, τμήμα της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας Αιγιαλείας παρουσίασαν χορούς Βλάχων Γραμμουστιάνων, η Λέσχη Χορού “Dancing Club” χορούς Θράκης, ο Χορευτικός Όμιλος Αβύθου “Αχαιοί” χορούς Δωδεκανήσων, ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου 1978 Χορούς Ανατολικής Ρωμυλίας, το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου νησιωτικούς χορούς, ο Χορευτικός Όμιλος Καμαρών “Αρχαίες Ρύπες” χορούς της Μικρασίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Σελιανιτίκων χορούς νησιών ΒΑ Αιγαίου και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Τεμένης “Ένωση” χορούς Πελοποννήσου.

Τη διδασκαλία των χορών είχαν αναλάβει οι:

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Τέμενης: Δημήτρης Μασαούτης  
Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιάλειας: Ασημάκης Τσουρέκης  
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δ.Σ. Σελιανιτίκων: Δημήτρης Μασαούτης  
Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου: Μαρία Ζουροπούλου, Ασημάκης Τσουρέκης, Γιώργος Σιακκής  
Χορευτικός Όμιλος Αβύθου: Δημήτρης Μασαούτης  
Χορευτικός Όμιλος Αιγίου: Χρήστος Κιλιάς, Χρύσα Βαγενά, Αθηνά Κωνσταντινίδη
Χορευτικός Όμιλος Καμαρών: Γιώργος Σιακκής, Γεωργία Κοσμοπούλου.

Στόχος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. είναι, κάθε χρόνο το φεστιβάλ αυτό να φέρνει τους Αιγιαλείς και τους επισκέπτες πιο κοντά στη λαϊκή μας παράδοση, μέσω των δημοτικών-παραδοσιακών χορών και τραγουδιών αλλά και των λαογραφικών δρώμενων, που αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά.

Παρασκευή 25 Ιουλίου
[widgetkit id=213]

Σάββατο 26 Ιουλίου
[widgetkit id=214]

Κυριακή 27 Ιουλίου
[widgetkit id=215]

 

*Οι φωτογραφίες είναι του Βασίλη Μανουηλίδη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση