«Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον από την Παιδική Θεατρική Σκηνή του Φιλοπροοδευτικού Ομίλου Λόγγου

290

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023», της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και του Φιλοπροοδευτικού Ομίλου Λόγγου, η Παιδική Θεατρική Σκηνή του Φ.Ο.Λ. «Ο Βύρων», θα παρουσιάσει το έργο «Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον, το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 στις 9μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Λόγγου. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΚΗΝΙΚΑ και ΒΙΝΤΕΟ: Βέρνερ Χαρίλαος Σόλμπαχ

ΗΧΗΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ και ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Μάντικας/Αίγιο

ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ: Μαρία Ντούρου-Σόλμπαχ, Παρασκευή Γεωργίου Καλαμίδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΣΑΣ: Γεώργιος Σόλμπαχ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Άρης Μελιάδης

ΒΟΗΘΟΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ: Βασιλική Αντωνοπούλου

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ: Μαρία Ντούρου-Σόλμπαχ

fol-afisaΤο έργο

Το έργο «Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον είναι μια ανάλαφρη ρομαντική κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωρίο της Ουκρανίας στα τέλη του 1800.

Ο Νιλ Σάιμον μέσα από αυτό το αστείο και διαφορετικό του έργο κατορθώνει να θίξει θέματα εξαιρετικά σύγχρονα.

Το έργο επικεντρώνεται κυρίως στην διαφορετικότητα και καταδεικνύει πως η επιβολή, η περιφρόνηση, o εκφοβισμός και οι κοινωνικές διακρίσεις, δεν κάνουν τους ανθρώπους πιο σημαντικούς. Αντίθετα, η καλοσύνη, η δύναμη της θέλησης, ο σεβασμός και η αγάπη είναι αυτά που διαφοροποιούν και κάνουν ξεχωριστούς τους ανθρώπους σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές βαθμίδες.

Σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό της Ουκρανίας, το Κουλιέντσικοφ, φτάνει ένας νέος δάσκαλος για να διδάξει. Γρήγορα όμως ανακαλύπτει πως δύο αιώνες πριν, ένας κόμης έριξε μια κατάρα στο χωριό, όλοι οι κάτοικοι να γεννιούνται στην άγνοια και να πεθαίνουν ηλίθιοι. Ο δάσκαλος μπορεί να λύσει την κατάρα μόνο με τη Γνώση ή με την Αγάπη. Εκκεντρικές προσωπικότητες του χωριού ξεδιπλώνουν ακόμη τη δική τους ηλιθιότητα προκαλώντας αυθόρμητο γέλιο. Το έργο καταδεικνύει κυρίως πως o εκφοβισμός και η επιβολή εξουσίας δεν κάνουν τους ανθρώπους πιο σημαντικούς. Αντίθετα, ο σεβασμός, η δύναμη της θέλησης και η αγάπη είναι αυτά που διαφοροποιούν και κάνουν ξεχωριστούς τους ανθρώπους.

Η ομάδα της Παιδικής Θεατρικής Σκηνής επιχειρεί να αναδείξει ένα ακανθώδες, διαχρονικό θέμα, όπως αυτό της χειραγώγησης της γνώσης και της καλλιέργειας των ανθρώπων. Η «κατάρα» μπορεί βέβαια να λυθεί. Αρκεί ο σεβασμός και η αγάπη να ασκήσουν ενεργό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων.

Ο Φ.Ο.Λ. ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της παράστασης. Ευχαριστεί επίσης τους φίλους της Παιδικής Θεατρικής Σκηνής – τους μικρούς ηθοποιούς – που αιφνιδίασαν με την υπομονή, τη φαντασία, το κέφι τους και την ομαδική προσπάθειά τους σε αυτό το παιχνίδι της δημιουργίας.

Η Παιδική Θεατρική Σκηνή του Φιλοπροοδευτικού Ομίλου Λόγγου αφιερώνει αυτήν την παράσταση σε όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα στα παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού» (www.hamogelo.gr).

Όποιος θέλει να βοηθήσει το «Χαμόγελο του Παιδιού» μπορεί να προσκομίσει στον Φιλοπροοδευτικό Όμιλο Λόγγου κάτι από την παρακάτω λίστα:

Χαμόγελο του Παιδιού – Είδη πρώτης ανάγκης

ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ – ΣΑΚΟΥΛΕΣ WC – ΓΑΝΤΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ (ΣΑΜΠΟΥΑΝ – ΑΦΡΟΛΟΥΤΡΑ – ΜΑΛΑΚΤΙΚΗ – ΚΡΕΜΟΣΑΠΟΥΝΟ ΧΕΡΙΩΝ) – ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ ΣΠΡΕΪ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΤΩΜΑΤΟΣ – SPRAY ΓΙΑ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ – ΥΓΡΑ ΠΙΑΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΜΠΑΝΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΑΤΩΝ – ΑΠΟΡΥΠΑΝΤΙΚΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΠΙΑΤΩΝ – ΡΟΥΧΩΝ – ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΑΤΩΝ – ΚΡΕΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΕΡΒΙΕΤΕΣ – ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΑ – ΕΙΔΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ – ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ – VETTEX – ΧΑΡΤΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ – ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΕΣ – ΣΥΡΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ – ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΑ (ΚΟΥΖΙΝΑΣ – ΣΩΜΑΤΟΣ) – ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΠΙΑΤΩΝ – ΜΠΛΟΚ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ – BLANCO – ΤΑΙΝΙΕΣ ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ (ΣΕΛΟΤΕΙΠ).