«Γαμήλιες πατινάδες»: Χορούς και έθιμα του γάμου παρουσίασαν 6 χορευτικές ομάδες της Αιγιάλειας

466

Γάμος: Μια από τις πιο χαρμόσυνες μέρες στη ζωή ενός ανθρώπου, ο αρχέγονος συμβολισμός της άρρηκτης ένωσης δυο σωμάτων και δυο ψυχών, ένας θεσμός που καμία «εξέλιξη» και κανένας «μοντερνισμός» δεν κατάφερε να αντικαταστήσει στην κοινωνική συνείδηση των λαών της γης.

Αμέτρητα τα έθιμα που συναντιούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και οι «γαμήλιες πατινάδες» ήταν το κυρίαρχο θέμα του φετινού χορευτικού συναπαντήματος που διοργανώθηκε για 4η χρονιά από 6 χορευτικούς συλλόγους της Αιγιάλειας, σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και τοπικούς φορείς.

Η παράσταση παρουσιάστηκε αρχικά την Τετάρτη 19 Ιουλίου στην παραλία Αβύθου και επαναλήφθηκε την Παρασκευή 21 Ιουλίου στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων στο Αίγιο. Επί σκηνής ζωντάνεψαν έθιμα όπως τα προικιά, το στόλισμα της νύφης, το ξύρισμα του γαμπρού, τα κεράσματα και η γαμοκουλούρα, οι χοροί και τα πανηγύρια που σηματοδοτούν τη νέα κοινή ζωή του ζευγαριού. Στο μεγάλο γλέντι που στήθηκε, βεβαίως συμμετείχε και το κοινό με αθρόα προσέλευση και στις δύο παραστάσεις.

Συμμετείχαν: Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας, Πολιτιστικός Σύλλογος Τέμενης “Η Ένωση”, Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, Χορευτικός Όμιλος Αβύθου “Οι Αχαιοί”, Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, Χορευτικός Όμιλος Καμαρών “Οι Αρχαίες Ρύπες”. Συνδιοργάνωση: ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., οικισμός Αβύθου, Δημοτική Κοινότητα Ροδοδάφνης, Δημοτική Κοινότητα Αιγίου.

[widgetkit id=363]