Οι θεσμοί «Οινοξένεια» και «Εν Συρμώ» στο Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

1004

 

 

 

 

 

 

 

Το Σήμα του «Έτους Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018» απονεμήθηκε στους θεσμούς «Οινοξένεια» και «Εν συρμώ» που διοργανώνει η ΔΗΚΕΠΑ, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου αλλά και της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει αυτό το σήμα χαρακτηρίζοντας το 2018 ως Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ 2018), με στόχο να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ανακαλύψει και να εξερευνήσει την Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης αλλά και να τονώσει το αίσθημα της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας.  Στο Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 δίνεται έμφαση στην αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς για την κοινωνία, στη συμβολή της στην οικονομία, στο ρόλο της στην ευρωπαϊκή πολιτιστική διπλωματία και, τέλος, στη σπουδαιότητα της διαφύλαξής της για τις μελλοντικές γενιές.

Το σήμα απονέμεται κατόπιν ελέγχου και αξιολόγησης της ελεγκτικής επιτροπής της Ομάδας Εργασίας του ΕΕΠΚ 2018 του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, σε χώρους και θεσμούς οι οποίοι προβάλλουν και συμβολίζουν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, τις αξίες και την ευρωπαϊκή ιστορία. H Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιάλειας ΔΗΚΕΠΑ, διοργανώτρια των θεσμών Οινοξένεια και Εν συρμώ, θα χρησιμοποιήσει την οπτική ταυτότητα του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς μαζί με το μήνυμα (slogan): «Η κληρονομιά μας: Το παρελθόν συναντά το μέλλον» και το hashtag: #EuropeForCulture σε όλες τις δράσεις των θεσμών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς περιλαμβάνει πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια του 2018 θα πραγματοποιηθούν χιλιάδες δραστηριότητες και εορτασμοί σε όλη την Ευρώπη οι οποίες θα υλοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με βασικούς εταίρους (Συμβούλιο της Ευρώπης, UNESCO, ICOMOS και άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς).

Η χορήγηση του σήματος αυτού έρχεται ως μία ακόμη επιβράβευση και αναγνώριση της σημασίας των θεσμών Οινοξένεια και Εν συρμώ στην ανάδειξη της Αιγιάλειας, ευτυχή συγκυρία για την οποία αποτελεί και η παράλληλη εγγραφή (2018) της «Καλλιέργειας της μαύρης (κορινθιακής) σταφίδας στην Ελλάδα» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ένα αγαθό που μας διαμορφώνει και ανήκει σε όλους μας. Η Πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης βρίσκεται παντού: στις πόλεις μας, στα τοπία μας, στους αρχαιολογικούς χώρους, στη λογοτεχνία, στην τέχνη, στις ιστορίες, στις γεύσεις, στα τραγούδια μας και μας ενώνει μέσα από την ποικιλομορφία της.

Περισσότερες πληροφορίες:

EAC-EYCH2018@ec.europa.eu  http://ec.europa.eu/culture/