«ΕΥΦΩΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ» Έκθεση παραδοσιακών-λαϊκών οργάνων από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου

314

Η Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας και ο Δήμος Αιγιαλείας παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη έκθεση για τον μουσικό πολιτισμό,  στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο. Πρόκειται για την έκθεση παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων από την Ελλάδα και τον κόσμο με τίτλο «Εύφωνες  μνήμες», με καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Η συλλογή ανήκει στον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου και περιλαμβάνει πάνω από 150 αντικείμενα, που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες ελληνικών παραδοσιακών-λαϊκών μουσικών οργάνων: ταμπουράς, λαούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρα, σαντούρι, κανονάκι, φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα, τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι, κουδούνια, ζίλια, μαντολίνα, μπουζούκι, μπαγλαμάς, τζουράς κ.ά. αλλά και παραδοσιακών οργάνων άλλων πολιτισμών. Η Έκθεση φιλοξενεί επίσης μουσικά όργανα Αιγιαλέων οργανοπαικτών καθώς και κάποια ιστορικά όργανα της Φιλαρμονικής.

Την επιστημονική επιμέλεια της Έκθεσης έχει η Άσπα  Παπαδημητρίου, (Μουσικολόγος | MSc Music, Mind and Brain, Goldsmiths – University of London / MA Μουσική, Κουλτούρα και Επικοινωνία, ΕΚΠΑ).

Η Έκθεση θα συνοδευτεί από εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις και θα διαρκέσει από τον Μάρτιο  έως και τον Ιούνιο του 2022.  Στόχος της Έκθεσης είναι να έρθουν οι επισκέπτες σε επαφή με τη μουσική παράδοσή τους, αλλά και με τον πολιτισμό και την κουλτούρα διαφορετικών λαών και παραδόσεων, μέσα από τη γνωριμία τους με μουσικά όργανα, τα οποία είναι ένα από τα βασικά εργαλεία απόδοσης της μουσικής όλων των λαών.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 19:30. στο Aρχοντικό Παναγιωτόπουλου με τη συμμετοχή δεξιοτεχνών μουσικών παραδοσιακών οργάνων του μουσικού  συνόλου Polis Ensemble. Φιλικά θα  συμμετέχει η Μαρίνα Σάττι. Μαζί της, η αιγιώτισσα Έλενα Λεώνη και η Ερασμία Μαρκίδη.

Ο διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας, διδάσκων στο Τμήμα Μουσικών του ΕΚΠΑ  και μέλος των Polis Ensemble, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης θα κάνει σύντομη αναφορά για τη σημασία της Έκθεσης.

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και είχε ενταχθεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση και στη δράση «Τα άλλα όπλα του αγώνα-Από τον Θούριο του Ρήγα στον ταμπουρά του Μακρυγιάννη».