“Με την Αντιγόνη ή με το Σωκράτη;”-Μια εκλεκτή ομιλία από τον διδάκτορα Φιλοσοφίας της Ιστορίας κ. Ανδρέα Βαρνακιώτη

821

Μια εκλεκτή εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον διδάκτορα Φιλοσοφίας της Ιστορίας και μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Φιλοσόφων κ. Ανδρέα Βαρνακιώτη, παρουσίασε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρησης Αιγιαλείας την περασμένη Κυριακή 2 Φεβρουαρίου το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου. Ο ομιλητής ανέπτυξε το θέμα “Με την Αντιγόνη ή με το Σωκράτη;”, μεταφέροντας με τρόπο γλαφυρό τις φιλοσοφικές του σκέψεις σε ένα δίλημμα που σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ στη χώρα μας.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει η κοινωνία την απόσταση μεταξύ δικαίου και νόμου και πώς πρέπει να αντιδράσουν οι Έλληνες στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα, που περιβάλλεται από σωρεία νόμων και αποφάσεων που έχουν δημιουργηθεί από τους λίγους για τους πολλούς: Με στωικότητα όπως ο Σωκράτης ή με αντίσταση όπως η Αντιγόνη;

“Ο Σωκράτης υπήρξε τραγικό πρόσωπο, καθώς έζησε την τραγικότητα του δικαίου, ενώ δεν καταδικάστηκε από τον νόμο αλλά από 30 Αθηναίους, κατηγορούμενος ως κίνδυνος για την πόλη και εχθρός της δημοκρατίας” τόνισε ο κ. Βαρνακιώτης, τονίζοντας πως η δικαιοσύνη δεν υπάρχει όταν άρχοντες και αρχόμενοι δεν είναι δίκαιοι. Από την άλλη, αναφερόμενος στην Αντιγόνη μέσα από την πάντοτε επίκαιρη τραγωδία του Σοφοκλή, τόνισε πως το θέατρο αποτελούσε τότε έναν διαδεδομένο τρόπο εκπαίδευσης του κοινού. Η Αντιγόνη παρουσιάστηκε ως πρόσωπο που αντιστάθηκε σθεναρά στην ύβρη που διέπραξε ο Κρέοντας καταπατώντας τους νόμους των θεών -και φυσικά πλήρωσε με τη ζωή της την αντίστασή της αυτή. “Με ποιον άραγε πρέπει να είμαστε τελικά και τίνος το δρόμο να ακολουθήσουμε, του Σωκράτη ή της Αντιγόνης; Αν πάντως διαλέξουμε την Αντιγόνη, θα πρέπει να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας και να αντισταθούμε κατά των σημερινών υβριστών, που είναι πολλοί” κατέληξε ο κ. Βαρνακιώτης.

Τον ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Κωνσταντίνος Κλάγκος, εξαίροντας την προσωπικότητά του και παρουσιάζοντας ένα σύντομο βιογραφικό του.

Η ομιλία του κ. Βαρνακιώτη πραγματικά αποτυπώθηκε στη μνήμη όσων την παρακολούθησαν, μεταξύ αυτών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος (που μίλησε με θερμότατα λόγια για τον καθηγητή και άνθρωπο Βαρνακιώτη), ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κομνηνός και Γιαννούλης, εκπαιδευτικοί, μαθητές κ.α..

 

[widgetkit id=179]