Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Διαδικτυακή εκδήλωση για τη Σεξουαλική Παρενόχληση στους χώρους εργασίας

662

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, ως Ημέρα μνήμης και Τιμής στους ένδοξους αγώνες των πρωτοπόρων Γυναικών που κινητοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1857     απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. διοργανώνει σε συνεργασία με την Ένωση Γυναικών Ελλάδας-Παράρτημα Αιγίου, Συμβουλευτικό Κέντρο Πατρών και το «Συνήγορο του Πολίτη»,  την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 και ώρα 19:00, διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Σεξουαλική Παρενόχληση στην Εργασία: Το φαινόμενο, οι επιπτώσεις του,  τα νομοθετικά μέτρα και οι πολιτικές  πρόληψης & αντιμετώπισής του».

Το κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας θα αναλυθεί διεξοδικά από σημαντικούς εκπροσώπους φορέων, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να σταματήσει η κοινωνία να ανέχεται τη Σεξουαλική Παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους. Θα  αναδειχθούν η έκταση και οι διαστάσεις του φαινομένου, οι μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στις οποίες είναι εκτεθειμένη μία εργαζόμενη γυναίκα, το προφίλ των δραστών και των θυμάτων, οι επιπτώσεις στην υγεία τους και οι μύθοι που δικαιολογούν την ανοχή της κοινωνίας στο φαινόμενο. Επίσης, θα παρουσιαστεί το θεσμικό πλαίσιο προστασίας και οι διαθέσιμες υπηρεσίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αναλυτικά στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα παρακάτω θέματα από  τις εκπροσώπους φορέων:

  • «Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη  για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία», κα Μαρία Βουτσίνου, Ειδική Επιστήμονας στο “Συνήγορο του Πολίτη” (Κύκλος Ίσης Μεταχείρισης)
  • «Το νομικό πλαίσιο της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στον χώρο Εργασίας», κα Σέγγα Βασιλική, Νομικός Συμβουλευτικού Κέντρου Πατρών
  • «Η Σεξουαλική Παρενόχληση στην Εργασία: μύθοι και πραγματικότητα για ένα αόρατο εφιάλτη εναντίον των εργαζόμενων γυναικών»: κα Ευαγγελία Γιαννοπούλου, Νομικός και Πολιτικός Επιστήμων, Μέλος της ΔΗΚΕΠΑ, της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας και της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος κα Γιάννα Δημουλά, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν: η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά, η πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Δυτικής Ελλάδας κα Αμαλία Βούλγαρη-Πολονύφη και η Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας- Παράρτημα Αιγίου, κα Ουρανία Κοττά-Κακαβάνη.

Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αρχής της ίσης μεταχείρισης, αλλά και θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων στον τομέα της εργασίας. Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι καινούριο φαινόμενο, καθώς διεθνείς και ευρωπαϊκές έρευνες καταδεικνύουν ότι δυστυχώς αποτελούσε και αποτελεί εργασιακή συνθήκη για πολλές γυναίκες. Συνιστά βία κατά των γυναικών με δυσμενείς επιπτώσεις στην προσωπικότητα και την αυτοδιάθεσή τους, ενώ υποσκάπτει τη θέση των εργαζομένων γυναικών ως κοινωνική ομάδα επιτείνοντας την έμφυλη ασυμμετρία στα εργασιακά δικαιώματα.

Το «ελληνικό #metoo» που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει φέρει στην επιφάνεια φαινόμενα έμφυλων διακρίσεων, καταδεικνύοντας ότι η σεξουαλική παρενόχληση και η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους και όλες!

Δείτε το μέσα από τη σελίδα facebook της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.: https://www.facebook.com/DimotikiKoinofelisEpixeirisiAigialeias

Και από το youtube της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.: https://youtu.be/LdrUxlgGauc