Ενημερωτική εκδήλωση για την οικονομική κρίση και την ψυχική υγεία (29.04.2012)

1047

Το απόγευμα της Κυριακής 29 Απριλίου 2012 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου (Παλαιού Νοσοκομείου) Αιγίου, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιάλειας ενημερωτική εκδήλωση, με τίτλο: «Οικονομική κρίση και ψυχική υγεία».

Η πρώτη εισήγηση με θέμα: «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των ενηλίκων: αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης μιας αδιαμφισβήτητα δύσκολης κατάστασης» έγινε από την Μαρία Σκούντζου, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια με μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχολογία της υγείας, Εκπαιδεύτρια Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας στην Κύπρο.

Η δεύτερη εισήγηση με θέμα: «Η επίδραση της ψυχικής διάθεσης των γονέων στην ψυχική υγεία των παιδιών» έγινε από την Αναστασία Σταθοπούλου, Παιδοψυχίατρο-Ψυχοθεραπεύτρια και Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, πρώην Επιμελήτρια στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου του Ρίου και υποψήφια Διδάκτωρ της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής στο Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου του Ρίου.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από την Ψυχίατρο-Παιδοψυχίατρο, πρώην Επιμελήτρια της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα και Διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας της Πάτρας Κωνσταντίνα Σωτηριάδου, καθώς και από την εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, Νευρολόγο Αναστασία Νικολακοπούλου. Την εκδήλωση συντόνισε η Αντωνία Παπαχριστοδουλοπούλου.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν αρκετά μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, μεταξύ των οποίων και ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος και αρκετοί συνδημότες, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας και πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Βασιλική Ψυχράμη τόνισε την αναγκαιότητα για την πραγματοποίηση ανάλογων δράσεων αλλά και για μια περισσότερο οργανωμένη προσπάθεια, από πλευράς πολιτείας ούτως ώστε να στηριχθεί η ψυχική υγεία των δημοτών κάθε ηλικίας, την οποία και επιθυμεί να κάνει πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον η ΔΗΚΕΠΑ. Ύστερα από τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις των ειδικών, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Όπως διαπιστώθηκε, η ψυχολογία του ατόμου έχει άμεση σχέση με τη δράση του μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Μια κοινωνία για να είναι υγιής θα πρέπει να βασίζεται πρωτίστως σε ψυχικά υγιή άτομα. Σε άτομα που να διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες επίλυσης προβλήματος και αντιμετώπισης της κρίσης είτε αυτή προκύπτει μέσα από προσωπικά προβλήματα ζωής είτε από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η οικονομική δυσπραγία και η ανεργία.

Δυστυχώς στις μέρες μας οι ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η κατάθλιψη, σύμφωνα πάντα με επιστημονικές έγκυρες έρευνες φαίνεται πως έχουν αυξηθεί και επηρεάζουν όλο και περισσότερες ομάδες ατόμων ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικής θέσης και μορφωτικού επιπέδου.

Η κοινωνική προστασία και μέριμνα, που αποτελούν πρωταρχικό μέλημα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιάλειας, δεν περιορίζονται μόνο στο ενδιαφέρον για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Επεκτείνονται και στο ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία όλων των ατόμων του κοινωνικού συνόλου, αφού η συγκεκριμένη εκδήλωση που αναφερόταν σε ενήλικες, στόχευσε και στη διασφάλιση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων, καθώς αυτή επηρεάζεται άμεσα από την επαφή τους με γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς.

Δείτε σε μορφή pdf το πρόγραμμα της εκδήλωσης 1 2