Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου: «Στέφθηκαν» με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης τέχνης του Alessandro De Martino

186

Τέχνες ή τέχνη; Πολλές ή μία με διάφορες εκφάνσεις; Όποια και αν είναι η απάντηση σε αυτό το ιδιόμορφο ερώτημα, ένα ασφαλές συμπέρασμα είναι πως η τέχνη ανυψώνει τον άνθρωπο πάνω από την μικρόνοια της καθημερινότητας, τον φέρνει σε επαφή με υπεραισθητά πεδία της ομορφιάς και της αλήθειας και νέους ανεξερεύνητους κόσμους που εν αγνοία του ζουν και αναπνέουν μέσα του.

ekthesi-2Αυτό ήταν ιδιαιτέρως έκδηλο την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στα εγκαίνια της έκθεσης τέχνης «Επιστροφή στην Vostizza την πόλη των κήπων», σε διοργάνωση της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α., στο χώρο του Αρχοντικού Παναγιωτόπουλου, του γνωστού και βραβευμένου εικαστικού Alessandro de Martino.

ekthesi-6Τέσσερις τουλάχιστον μορφές τέχνης συνεργάστηκαν αρμονικά για να αναδείξουν και ίσως να ερμηνεύσουν το κρυφό μήνυμα των έργων του καλλιτέχνη.

ekthesi-11Η θερμότητα του καλοκαιρινού απογεύματος δεν εμπόδισε πλήθος κόσμου να προσέλθει για να τιμήσει τον καλλιτέχνη και να περιηγηθεί ανάμεσα στα έργα του.

ekthesi-7ekthesi-8Μάλιστα πολλοί μαθητές του, διένυσαν χιλιόμετρα για να είναι εκεί στην 30η προσωπική του έκθεση. Πιο συγκεκριμένα, ήρθαν: η πρόεδρος συλλόγου Πανοράματος Γαλατσίου κα. Εύη Μανωλά, η ποιήτρια και καλλιτέχνιδα κα. Χρύσα Χαραλαμπίδου και η κα. Μαρία Μαούνη από το Γαλάτσι καθώς και η κα. Σπυριδούλα Τσιλιπάνη από την Πάτρα.

dimarxosΣτον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, επεσήμανε: «Είναι πολύ σημαντικό που αξιοποιούμε αυτόν τον χώρο για τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Θέλω να ευχαριστήσω τον ζωγράφο που τιμά την πόλη και την περιοχή με την έκθεσή του».

tsoukalaΑπό την πλευρά της, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε,Π,Α, Μαρία Τσουκαλά, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Χαίρομαι που στην ομάδα της ΔΗΚΕΠΑ είναι ο Alessandro. «Έχουμε καθήκον να προάγουμε την τέχνη και τον πολιτισμό κι όχι να κάνουμε μόνο μαζικές εκδηλώσεις έτσι ώστε να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά. Μόνο με την τέχνη, τον πολιτισμό και με την παιδεία μπορούμε να ξεπεράσουμε τα μεγάλα διλήμματα που θα παρουσιαστούν και που ήδη παρουσιάζονται».

ekthesi-3Η καθηγήτρια μουσικής και υπεύθυνη χορωδιών υπό την ΔΗΚΕΠΑ Μπέσσυ Νάσση με μερικές νότες από το πιάνο της ξεκίνησε μελωδικά το ταξίδι για να ακολουθήσει η -όπως η ίδια δηλώνει- ερασιτέχνης ηθοποιός και τακτικό μέλος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Αγγελική Σαμπάνη με ένα ευφυές λυρικό γαϊτανάκι πλεγμένο με τους τίτλους των έργων του δημιουργού.

Η συντονίστρια της βραδιάς, ραδιοφωνική παραγωγός, Μαίρη Ζαχαράκη «πήρε» την σκυτάλη για να συστήσει, μέσω του βιογραφικού και της διαδρομής του, τον καλλιτέχνη.

ekthesi-5Η όμορφη παρουσία, η γλυκύτητα αλλά κυρίως η μαγική φωνή της υψιφώνου και καθηγήτριας κλασικού και μοντέρνου τραγουδιού, Βασιλικής Κεφαλά, συνεπήρε τους παρευρισκόμενους που σιγοτραγουδούσαν μαζί της νοσταλγικά και άλλα αγαπημένα τραγούδια, εναλλασσόμενα με απαγγελίες ποιημάτων, ποιητών που έλκουν την καταγωγή τους από την Αιγιάλεια, από την Αγγελική Σαμπάνη.

ekthesi-4Κάποιοι όπως ο Ευθύμιος Φαλτάκας, η Βαρβάρα Χρηστιά και ο Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος βρίσκονταν ανάμεσα σε αυτούς που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Διαβάστηκαν επίσης ποιήματα των: Κώστα Μέγαρη, Τάσου Αιγιαλού, Έλενας Παλαιολόγου, Σωτήρη Σαμπάνη.

zaxaraki«Ίσως να αναρωτιέστε πως επιλέχθηκαν αυτά τα ποιήματα και τα τραγούδια και ποιά η συνάρτηση τους με τα έργα που θα δούμε σε λίγο στην έκθεση. Μία απάντηση είναι πως ο έρωτας είναι αυτός που υποδαυλίζει διαρκώς τον καλλιτέχνη να “μιλήσει” με σκιές και χρώματα για όσα θυμάται, για όσα ξανασυναντά στην πόλη των κήπων, την πόλη μας. Μετά από 24 χρόνια επιστρέφει με την ψυχή του διψασμένη να βρει πηγές έμπνευσης, στιγμές και τόπους για να “στεγάσει” όσα ονειρεύεται, όσα δονούν την ψυχή του», εξήγησε η συντονίστρια της βραδιάς.

ekthesi-12Ο επίλογος ανήκε δικαίως στον Alessandro de Martino ο οποίος ανέφερε συγκινημένος: «Είναι η πιο σημαντική έκθεση που έχω κάνει», ενώ δεν παρέλειψε να απευθύνει τις ευχαριστίες του προς την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. και ιδιαιτέρως στην υπεύθυνη για το κτίριο Παναγιωτόπουλου Βασιλική Καϊμάκη, αλλά και σε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης, δεχόμενος στη συνέχεια αμέτρητες ευχές και συγχαρητήρια από τους παρευρισκομένους.

ekthesi-13ekthesi-14Η έκθεση «Επιστροφή στην Vostizza την πόλη των κήπων» βρίσκεται στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου (συμβολή οδών Μητροπόλεως και Παναγιωτοπούλων, Αίγιο) και θα λειτουργεί καθημερινά για τους επισκέπτες από Δευτέρα έως Παρασκευή 10π.μ.- 1:00.

Είσοδος ελεύθερη.