Συγκίνηση και δέος στο Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας με την παράσταση «Ελπίς Πατρίδος»

1052

Η ιδιαίτερη και πρωτότυπη παράσταση «Ελπίς Πατρίδος», από την ομώνυμη ωδή του Ανδρέα Κάλβου, σε παραγωγή της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου 21 Αυγούστου,  κάτω από το φως του ολόγιομου φεγγαριού του Αυγούστου, στο  Αρχαίο θέατρο της Αιγείρας.

Η ελπίδα που ξεκίνησε τον αγώνα του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία, δίνοντας  το κουράγιο να συνεχίσει όλα αυτά τα χρόνια, κυριάρχησε σε όλη την παράσταση.

Οι θεατρόφιλοι απόλαυσαν κορυφαίους ανθρώπους της τέχνης αλλά και  σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό της Αιγιάλειας σε μια μοναδική συνεργασία, που εμπνεύστηκε και υλοποίησε η συγγραφέας Μαρία Παναγιωτακοπούλου.

Ο κόσμος πολύς, όπως αρμόζει σε μία παράσταση που ξεφεύγει από τα στενά  τοπικά σύνορα και ανοίγει τους ορίζοντές της στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Το χειροκρότημα συνεχόμενο για τους ανθρώπους που το κοινό θαύμασε για ολόκληρες δεκαετίες αλλά και για τα νέα παιδιά που πραγματικά μάγεψαν με τη συμμετοχή τους.

Ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και λύπης αλλά και αισιοδοξίας,  σε όλη την διάρκεια  της παράστασης. Ο αγώνας του ελληνικού λαού μέσα από τα μάτια των  ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού αλλά  και των  απλών ανθρώπων,  όπως τα βίωσαν, δεν θα μπορούσε να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι σήμερα, πέρασαν μέσα από τα μάτια των θεατών πόλεμοι, χαρές , λύπες, ορφάνια, ξεριζωμός, ξεσηκωμός. Από τον Θούριο του Ρήγα, τον λόγο του Κολοκοτρώνη και τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη στον λόγο του Βενιζέλου και του Τρικούπη. Από τον λόγο του απλού πολεμιστή του 1940 και της Καλαβρυτινής μάνας  στον καημό του μικρασιάτη πρόσφυγα  και  του εργάτη μετανάστη. Από τη δημοτική ποίηση στην ποίηση του Σολωμού, του Παλαμά, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Σεφέρη και της Κικής Δημουλά. Από το παραδοσιακό τραγούδι στη μουσική του Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Μικρούτσικου, Μαρκοπούλου και των σύγχρονων συνθετών, με αποκορύφωμα τον ύμνο εις την Ελευθερία, όπου όλοι οι θεατές σηκώθηκαν όρθιοι και έψαλα: «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά…»

Συγκινητικές στιγμές που οι καλλιτέχνες κατάφεραν να μεταφέρουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο, συνδυάζοντας την  αφήγηση, το  τραγούδι, αλλά και το χορό.

Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και η Μαρία Παναγιωτακοπούλου κατάφερε μέσα σε σχεδόν δύο ώρες, μέσα από αυτό το πρωτότυπο σενάριο να αγγίξει τις ψυχές των θεατών. Ο συνδυασμός της πρωτότυπης  μουσικής που έγραψε αλλά και  επέλεξε ο συνθέτης  και μουσικός Σάκης Παπαδημητρίου πραγματικά συνεπήρε το κοινό που δεν σταμάτησε να σιγοτραγουδά ούτε λεπτό.

Καθηλωτικές ερμηνείες από τον  Μανώλη Μητσιά με αναλλοίωτο το ταλέντο του, τίμησε τον χαρακτηρισμό που του έχει αποδοθεί – «αθεράπευτος χρυσοθήρας της ουσίας». Μαζί του η Αιγιώτισσα  Έλενα  Λεώνη με την αισθαντική φωνή της έδειξε το ταλέντο, που υπάρχει άφθονο, στην νέα γενιά ερμηνευτών. Μοναδικός ο Γρηγόρης Βαλτινός, με την χαρακτηριστική ήρεμη φωνή και μια  γοητεία που έχει μείνει αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο, έδωσε το δικό του στίγμα και μια ιδιαίτερη δυναμική στην παράσταση. Η Αιγιώτισσα  Μαρία Καλλιμάνη έλαβε δυνατά χειροκροτήματα για την ερμηνεία της εισπράττοντας την αγάπη του κοινού.                                                                                                                                                                                                                                                                            Ο Νίκος Παρασκευόπουλος ένας νέος ηθοποιός πολλά υποσχόμενος. Το τμήμα του χορευτικού Αιγίου πραγματικά έδωσε άλλη διάσταση στην επανάσταση, μέσα από τον τσάμικο αλλά και στην ξενιτειά μέσα από το ζεϊμπέκικο. Η Χαρά Βάκρινου έδωσε μια ξεχωριστή πνοή στην παράσταση μέσα από τον μαγευτικό χορό της.

Η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες  για την εξαιρετική συνεργασία και φυσικά έδωσε για ακόμα μια φορά την υπόσχεση πως ο πολιτισμός στην Αιγιάλεια θα έχει συνέχεια. Καθώς αυτός ήταν και είναι στα βάθη των αιώνων  η κινητήριος δύναμη για να φτάσει ο πολιτισμός μας στο μέγιστο βαθμό και να συνεχίζει έως σήμερα.

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος συνεχάρη τους συντελεστές της παράστασης, ενώ έκανε   ιδιαίτερη αναφορά  στο Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας, ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε μαζί με τον Μανώλη Μητσιά  το τραγούδι «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, «σαν προσευχή», όπως είπε ο μεγάλος ερμηνευτής.

Το παρών στην παράσταση έδωσαν , οι Βουλευτές κ. Άγγελος Τσιγκρής και Σία Αναγνωστοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, οι αντιδήμαρχοι, κ. Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία  Γιδά και Μαρία  Σταυροπούλου και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γιώργος Γιοβάς και Πάνος Γιαννούλης.