Δικαίωση της ιστορικής αλήθειας για τον απελευθερωτικό αγώνα στο Αίγιο του 1821, στην επετειακή εκδήλωση τη Δευτέρα 21 Μαρτίου

460

Άριστες εντυπώσεις και πολλή συγκίνηση αποκόμισαν αυτοί που παρακολούθησαν την επετειακή εκδήλωση της Δευτέρας 21 Μαρτίου στον κινηματογράφο «ΑΠΟΛΛΩΝΑ» στο Αίγιο. Η συγκεκριμένη γιορτή έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  για την Εθνική μας Παλιγγενεσία αλλά ταυτόχρονα ήταν αφιερωμένη στην Απελευθέρωση του Αιγίου, που έγινε στις 21 Μάρτη 1821, ενώ ταυτόχρονα έγινε και η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ 26-30 Ιανουαρίου 1821» που εκδόθηκε πρόσφατα με ευθύνη του Δήμου Αιγιαλείας. Έτσι συνδυάστηκαν όλα: και η Μυστική Συνέλευση και η Απελευθέρωση και η Εθνική μας επέτειος.

Στην άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση, ομιλητής ήταν ο καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας του Παν/μίου Πάτρας κ.Αθανάσιος Φωτόπουλος, ο οποίος καθήλωσε το ακροατήριο με τις αστείρευτες γνώσεις του σχετικά με το γεγονός της Μυστικοσυνέλευσης, καθώς μίλησε χωρίς χειρόγραφο καθόλου, από στήθους, για αρκετή ώρα. Εξήρε τη συμβολή του Παπαφλέσσα, στην έναρξη του Αγώνα, χωρίς να παραβλέψει τα τρωτά του χαρακτήρα του. Ταυτόχρονα, εξήρε τη  σωφροσύνη του Π.Πατρών Γερμανού και δικαιολόγησε τη…διστακτικότητα των προεστών. Αναφέρθηκε δε, σε πάρα πολλές ιστορικές πηγές και κατέπληξε τόσο με την ευγλωττία  του, όσο και με το ιδιαίτερο ύφος και τη ζέση του λόγου του.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και ο λόγος του δημάρχου κ.Παναγόπουλου, μεστός  και εορταστικός, έδωσε υποσχέσεις και έκανε…εξαγγελίες: Θα καθιερωθεί η 26η Ιανουαρίου, ως γιορτή Εθνικού χαρακτήρα, θα γίνει ένα μνημείο-αφιέρωμα σ΄αυτό το εθνικά σπουδαίο γεγονός της Συνέλευσης που σηματοδότησε τις μετέπειτα επαναστατικές εξελίξεις, ενώ δήλωσε πως θα καθιερωθεί η Σημαία του Ανδρέα Λόντου ως Εθνικό Σύμβολο της πόλης του Αιγίου. Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να επαινέσει την πρόεδρο της ΙΛΕΑ κα Βάνα Μπεντεβή για το έργο που προσφέρει στην τοπική ιστορία και στον τόπο και να την ευχαριστήσει για τη συγγραφή  και προσφορά του βιβλίου.

Η κ. Μπεντεβή με τη σειρά της, αναφερόμενη στην εορταστική βραδιά τόνισε με έμφαση: “η αποψινή βραδιά είναι και βραδιά δικαίωσης της ιστορικής αλήθειας, βραδιά μεγάλη για το Αίγιο αλλά και βραδιά δικαίωσης προσωπικών αγώνων, προκειμένου να γίνει γνωστό το γεγονός της Συνέλευσης και της ιστορικής του σημασίας στο ευρύ κοινό αλλά και στην πανεπιστημιακή κοινότητα.” Στη συνέχεια, διάβασε χαιρετισμούς και κριτικές πανεπιστημιακών για το βιβλίο αυτό καθώς ήσαν όλες πολύ επαινετικές, ενώ ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, το φιλόλογο και μέλος του Δ.Σ. της ΙΛΕΑ Μάριο Χριστόπουλο και την ιστορικό Ιωάννα Μαρδά. Τέλος, ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, την Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Μαρία Τσουκαλά και τον Πρόεδρο του ΝΠΔΔ του Δήμου Αιγιαλείας κ. Περικλή Παπαγιαννακόπουλο.

H παρέμβαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας Αμβροσίου ήταν ουσιαστική και πολύ συγκινητική. Εξήρε το έργο της ΙΛΕΑ, με ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά της κας Μπεντεβή, ενώ δεν παρέλειψε να επαινέσει τις πρωτοβουλίες του Δημάρχου κ. Παναγόπουλου για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. Δήλωσε δε πολύ συγκινημένος για τη «σημαντική αυτή στιγμή για τον τόπο μας»  και δήλωσε επίσης «πολύ ανήσυχος» για τα τεκταινόμενα γεγονότα αλλά και για το μέλλον του Έθνους μας. Απέδωσε δε τα «εύσημα» τόσο στη Χορωδία Αιγίου, που -κατά κοινή ομολογία- ήταν άψογη και έδωσε τον κατανυκτικό χαρακτήρα της γιορτής και στο άνοιγμα, με το «Τη Υπερμάχω»  και στο κλείσιμο με τον Εθνικό΄Υμνο (μαέστρος ο Λ.Χαραλαμπόπουλος), όσο και στο Χορευτικό ΄Ομιλο « ΟΙ ΑΧΑΙΟΙ», που έδωσαν τον επετειακό τόνο με τους λεβέντικους χορούς τους (χοροδιδάσκαλος ο κ.Δ.Μασαούτης).

Η γιορτή αυτή ήταν, όπως τόνισε η κα Μπεντεβή, η σημαντικότερη εκδήλωση του δήμου μας των τελευταίων χρόνων.

[widgetkit id=308]