Συνεχίζει την επιτυχημένη λειτουργία της η Έκθεση «Εύφωνες μνήμες» στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου

215

efones-mnimes-1Συνεχίζει την επιτυχημένη λειτουργία της η έκθεση παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων από την Ελλάδα και τον κόσμο με τίτλο «Εύφωνες μνήμες», που παρουσιάζουν η Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας και ο Δήμος Αιγιαλείας στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη έκθεση, με καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Η συλλογή ανήκει στον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου και περιλαμβάνει πάνω από 150 αντικείμενα, που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες ελληνικών παραδοσιακών-λαϊκών μουσικών οργάνων: ταμπουράς, λαούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρα, σαντούρι, κανονάκι, φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα, τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι, κουδούνια, ζίλια, μαντολίνα, μπουζούκι, μπαγλαμάς, τζουράς κ.ά. αλλά και παραδοσιακών οργάνων άλλων πολιτισμών. Η Έκθεση φιλοξενεί επίσης μουσικά όργανα Αιγιαλέων οργανοπαικτών καθώς και κάποια ιστορικά όργανα της Φιλαρμονικής.

Την επιστημονική επιμέλεια της Έκθεσης έχει η Άσπα Παπαδημητρίου, (Μουσικολόγος | MSc Music, Mind and Brain, Goldsmiths – University of London / MA Μουσική, Κουλτούρα και Επικοινωνία, ΕΚΠΑ).

efones-mnimes-2Στόχος της Έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι να έρθουν οι επισκέπτες σε επαφή με τη μουσική παράδοσή τους, αλλά και με τον πολιτισμό και την κουλτούρα διαφορετικών λαών και παραδόσεων, μέσα από τη γνωριμία τους με μουσικά όργανα, τα οποία είναι ένα από τα βασικά εργαλεία απόδοσης της μουσικής όλων των λαών.

Η Έκθεση είναι ανοιχτή και επισκέψιμη για το κοινό από την Δευτέρα έως την Παρασκευή και ώρες 10.00-14.00, ενώ μπορούν να την επισκεφθούν και να ξεναγηθούν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 26910/61168.