Αφιερωμένο στο “υγρό χρυσάφι” το Φεστιβάλ Πολιτισμού, Λαδιού & Ελιάς στον Ελαιώνα Διακοπτού

0
349

Στην ελιά και ελαιόλαδο, το “υγρό χρυσάφι” όπως το είχε αποκαλέσει εύστοχα ο Όμηρος, ήταν αφιερωμένο το περασμένο Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουλίου, οπότε και πραγματοποιήθηκε το 6ο Φεστιβάλ Πολιτισμού-Λαδιού και Ελιάς στην παραλία Ελαιώνα Διακοπτού, από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας με τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας Ελαιώνα.

Το Φεστιβάλ Πολιτισμού-Λαδιού και Ελιάς είναι θεσμός που κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και φέτος συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών, που παρακολούθησαν τις ποικίλες δραστηριότητες του προγράμματος. Από νωρίς το απόγευμα, οι μικροί μας φίλοι συμμετείχαν σε εικαστικό εργαστήρι υπό τις οδηγίες του εικαστικού κ. Νίκου Λυριντζή, ζωγραφίζοντας θέματα για την ελιά και το ελαιόλαδο πάνω σε πήλινα πιάτα. Παράλληλα, ο γνωστός chef κ. Παναγιώτης Κοκκάλας δημιούργησε πρωτότυπες νοστιμιές με βασικά συστατικά το ελαιόλαδο και τις ελιές και οι οποίες έγιναν ανάρπαστες από το κοινό.

Στο χώρο της πλατείας επίσης, φιλοξενήθηκαν εκθεσιακά περίπτερα τοπικών επιχειρήσεων, όπως και μια μικρή αντιπροσωπευτική έκθεση αντιγράφων αρχαιοελληνικών αντικειμένων σχετικά με το λάδι και την ελιά στην αρχαιότητα (παναθηναϊκοί αμφορείς, αρύβαλλοι, λήκυθοι, λυχνάρια και άλλα).

Η διήμερη γιορτή ξεκίνησε το Σάββατο το απόγευμα, με την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας κα Βασιλική Ψυχράμη να καλωσορίζει τον κόσμο, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στην ελιά και το ελαιόλαδο ως κύρια θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των Ελλήνων, από τα αρχαία κιόλας χρόνια αλλά και στις πάμπολλες θεραπευτικές, φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ελαιώνα κ. Δημόπουλο και η βραδιά ολοκληρώθηκε με μια κεφάτη χορευτική παράσταση από  τον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου, με θέμα “Καινούργια βήματα σε παλιά μονοπάτια” και όπου παρουσιάστηκαν αντιπροσωπευτικοί χοροί περιοχών της Ελλάδας και των αλησμόνητων πατρίδων, ξεσηκώνοντας το κοινό.

Το απόγευμα της Κυριακής, δύο εκλεκτοί ομιλητές ανέπτυξαν θέματα σχετικά με την ελιά και το ελαιόλαδο ως κύρια συστατικά της διατροφής. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεώργιος Μάλλιαρης, μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, ειδικός σε θέματα γαστρονομίας και προϊόντων, ανέπτυξε το θέμα “Ελληνική Γαστρονομία και Προϊόντα”, ενώ η κα Άννα Κούρτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μίλησε για τη διαχρονική αξία της ελιάς στον Ελληνικό Πολιτισμό. Συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος και σύμβουλος γαστρονομίας του περιοδικού Taste & Style της εφημερίδας Real News κα Σίσσυ Νίκα. Ακολούθως, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος, αναφέρθηκε στην ιστορία της καλλιέργειας της ελιάς στη Μεσόγειο και ειδικότερα στην Αιγιάλεια, εξαίροντας τη σημασία του Φεστιβάλ Λαδιού και Ελιάς για την προώθηση των προϊόντων της ντόπιας ελαιοκαλλιέργειας σε όλο τον κόσμο. Τέλος, αποδόθηκαν αναμνηστικά στους τρεις προσκεκλημένους ομιλητές και η βραδιά ολοκληρώθηκε με ζωντανή μουσική από ορχήστρα.

Είναι αξιοσημείωτο πως φέτος η επισκεψιμότητα του Φεστιβάλ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς υπολογίζεται πως παρέστησαν εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες. Μεταξύ αυτών, το Φεστιβάλ παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ελαιώνα κ. Δημόπουλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από την Αιγιάλεια, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας κ. Ευαγγελίου, ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος και ο διευθυντής της ΠΕΣ κ. Μιλτιάδης Σταυρόπουλος κ.α..

Τονίζεται πως με πρωτοβουλία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και με τη συνδρομή της Π.Ε.Σ., το Φεστιβάλ Πολιτισμού, Λαδιού & Ελιάς καθώς και η Αιγιάλεια ως τόπος τουριστικού προορισμού, προβλήθηκαν από ΜΜΕ τοπικής και εθνικής εμβέλειας, εκ των οποίων ο Alpha και ο ΣΚΑΪ κάλυψαν δημοσιογραφικά το Φεστιβάλ με συνεργεία ανταποκριτών τους.

 

[widgetkit id=125]

Εκ μέρους της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., η πρόεδρος κα Βασιλική Ψυχράμη ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς του 6ου Φεστιβάλ Πολιτισμού-Λαδιού & Ελιάς: Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, Φυσικό Μεταλλικό νερό “Αύρα”, Τετράμυθος οινοποιία, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Κωτσόβολος, Άνθη-Φυτά “Μανώλια”, Ελιές “Τρίψας”, Ξενώνας “Γιογκαράκης” (Ελαιώνας), Κουτρόπουλος catering, bar-restaurant Refrain (Άκολη), Ψυκτικός Βασίλης Κοσμογιάννης, Γλυκά κουταλιού Κλωνή, Fast Food “On the Go”-Κουνιάκης, Cook Shop, τυροκομικά-αλλαντικά “Κουνιάκης”, Ανθοπωλείο “Ζαφειρόπουλος”, Τυροκομικά “Κόμης”, Φιάλες υγραερίου Γρηγόρης Αδαμόπουλος και “Το Μελένιο”. Παράλληλα, ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνετέλεσαν στην τεράστια επιτυχία της διοργάνωσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας