“Εκάβη” του Ευριπίδη, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου το πρωί στο Υπαίθριο Θέατρο “Γιώργος Παππάς”

318

Ο σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών «Ο Λύσιππος», παρουσιάζει την «Εκάβη» του Ευριπίδη, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Υπαίθριο Θέατρο “Γιώργος Παππάς” στο Αίγιο, με ελεύθερη είσοδο. Πρόκειται για το κορυφαίο έργο του αρχαίου τραγωδού και ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του παγκόσμιου δραματολογίου.

Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης που υλοποιούνται για τη «Διατοπικό Σχέδιο Συνεργασίας «Ο Κορινθιακός Κόλπος» με την ονομασία «Ημέρες Κορινθιακού – Ημέρες Ζωής».

Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες ΟΤΑ (ΑΙΤΩΛΙΚΗ Α.Ε., ΑΝ.ΒΟ.ΠΕ. Α.Ε., ΑΧΑΪΑ Α.Ε., ΦΩΚΙΚΗ Α.Ε. και ΕΛΙΚΩΝΑΣ – ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Α.Ε.), στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Προσέγγιση LEADER» Άξονας 4 του ΠΑΑ 2007 – 2013, που εφαρμόζουν στις περιοχές παρέμβασής τους και πέριξ του Κορινθιακού Κόλπου, εκπονούν το Διατοπικό Σχέδιο Συνεργασίας «ο Κορινθιακό Κόλπος» με στόχο την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του Κορινθιακού Κόλπου και την ενιαία ιστορική, πολιτιστική και τουριστική προβολή του, μέσω της δημιουργίας Λευκώματος, Δικτυακής Πύλης, Ντοκιμαντέρ, Εκπαιδευτικών Πακέτων και Χαρτών καθώς και δράσεων ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού.
Οι εκδηλώσεις «Ημέρες Κορινθιακού – Ημέρες Ζωής» αφορούν μεταξύ άλλων, στην πραγματοποίηση σειράς ημερίδων με θέματα τις τουριστικές υποδομές, τη διαχείριση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την πολιτιστική κληρονομιά, την αλιευτική διαχείριση κ.α. και συνοδεύονται από τη διεξαγωγή παράλληλων εκδηλώσεων όπως ιστιοπλοϊκών συναντήσεων, ποδηλατικής συνάντησης, την πραγματοποίηση θεατρικής παράστασης, την διεξαγωγή μουσικοχορευτικής εκδήλωσης, και από μια περιοδεύουσα φωτογραφική έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί σε διάφορα σημεία εντός των περιοχών παρέμβασης των ως άνω Αναπτυξιακών Εταιρειών.

ΥΠΟΘΕΣΗ:
Μεταξύ 430 και 420 – π.Χ.
Λίγο πριν την πτώση της Τροίας, ο μικρότερος γιος του βασιλιά Πρίαμου, Πολύδωρος φτάνει συνοδευόμενος από αρκετό χρυσάφι στο βασιλιά των Θρακών Πολυμήστορα, προκειμένου να αποφύγει την επικείμενη σκλαβιά. Ο Πολυμήστορας, όμως σκοτώνει τον Πολύδωρο, παίρνει το χρυσάφι και πετά το πτώμα του στη θάλασσα που εκβράζεται στην ακτή.
Εν τω μεταξύ, η Εκάβη, βασίλισσα της Τροίας και μητέρα του Πολύδωρου, κατασκηνώνει μαζί με άλλες αιχμάλωτες των νικητών Αχαιών, εκεί κοντά.
Το δράμα ξεκινά με το φάντασμα του Πολυδώρου, ο οποίος περιμένει τη μητέρα του για να τον θάψει και να μην περιπλανιέται. Παράλληλα μας πληροφορεί και για όνειρο που θέλει τον Αχιλλέα να ζητά θυσία μια κόρη του Πριάμου στον τάφο του.
Ο Οδυσσέας ανακοινώνει στη γριά Εκάβη ότι οι Αχαιοί αποφάσισαν να θυσιαστεί η κόρη της Πολυξένη, όπως «προστάζει» ο Αχιλλέας. Στη διάρκεια της συζήτησης τους η Εκάβη προσφέρει τον εαυτό της στη θέση της Πολυξένης, όμως εκείνη, εξαιρετικά μεγαλόψυχη αναφέρει ότι «η σκλαβιά είναι βαρύτερη από το θάνατο». Λίγο αργότερα ο κήρυκας Ταλθύβιος φέρνει το άψυχο σώμα της νεαρής γυναίκας ώστε να ταφεί, και περιγράφει την ευγενική της στάση απέναντι στο θάνατο που προκάλεσε το θαυμασμό των Αχαιών.
Η Εκάβη στέλνει τη θεραπανίδα να φέρει νερό για να πλύνουν το πτώμα της Πολυξένης. Στην ακτή βρίσκει το πτώμα του Πολύδωρου. Η Εκάβη συγκλονίζεται. Ο πόνος της είναι άμετρος και σχεδιάζει την εκδίκηση. Ακολουθεί σκηνή με τον Αγαμέμνονα και την Εκάβη, όπου ο βασιλιάς των Αχαιών τη συμπονά και της παρέχει την προστασία του. Η τραγική βασίλισσα της Τροίας, καλεί τον Πολυμήστορα και τα παιδιά του στη σκηνή της. Εκεί οι γυναίκες σκοτώνουν τα παιδιά του και τυφλώνουν τον ίδιο. Ο Πολυμήστορας εμφανίζεται στους Αχαιούς τυφλός, κατηγορώντας την Εκάβη, όμως ο Αγαμέμνονας την αθωώνει. Δεν άρχισε εκείνη την ωμότητα, ανταπέδωσε σε αυτόν που την άρχισε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σύγχρονη Απόδοση: Κ.Χ. ΜΥΡΗΣ
Διδασκαλία – Χορογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΤΖΗΣ
Σκηνογραφία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΝΤΖΑΜΑΝΟΓΛΗΣ
Κουστούμια: ΣΩΗΡΙΑ ΖΗΣΗ
Είσοδος: Ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 12:00

** Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Απόλλωνα”, την ίδια μέρα και ώρα.