ΕΝ ΣΥΡΜΩ 2017: Η τέχνη της φύσης στα Καλάβρυτα, το Διακοπτό τιμά τους δύο μεγάλους καλλιτέχνες Διονύση Παπαγιαννόπουλο και Γιάννη Σπυρόπουλο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου

0
416

Με ένα διήμερο αφιερωμένο στην τέχνη και την έμπνευση που προκαλεί η απαράμιλλη ομορφιά της φύσης του Φαραγγιού του Βουραϊκού, που διασχίζει ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος, ολοκληρώνονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαΐου οι εκδηλώσεων «Εν Συρμώ» που διοργανώθηκαν για δεύτερη χρονιά φέτος από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΟΣΕ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων και τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., που σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα.

Η παρουσία  φοιτητών-καλλιτεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, που μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους γνώρισαν τον Οδοντωτό και τον Βουραϊκό και δημιούργησαν εμπνευσμένα έργα τέχνης που εκτέθηκαν σε Διακοπτό και Καλάβρυτα, ήταν το σημείο αναφοράς της φετινής διοργάνωσης. Η επαφή τους με τη φύση, η μαγευτική διαδρομή από το κύμα στο χιόνι, η ομορφιά της αφετηρίας (Διακοπτού) και του προορισμού (Καλάβρυτα) του Οδοντωτού, που αρμονικά συνδέονται με τη μαγευτική διαδρομή, έγιναν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τους καλλιτέχνες.

Το Σάββατο 27 Μαΐου στις 11.30 το πρωί, ο Σταθμός Οδοντωτού Καλαβρύτων με γενικό τίτλο «Η τέχνη στη φύση του Φαραγγιού», θα φιλοξενήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον Δρ. Γρηγόρη Ιατρού, καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού,  ο οποίος θα αποκαλύψει τη φυσική ομορφιά του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του και τους αξιοθαύμαστους φυσικούς σχηματισμούς, βράχους, καταρράκτες, βουνοκορφές.

Στους δύο μεγάλους Διακοφτίτες καλλιτέχνες, που στη ζωή τους ο καθένας διέγραψε λαμπρή πορεία, ο Διονύσης στο θεατρικό σανίδι και ο Γιάννης στην ζωγραφική, αφιερώνεται η τελευταία μέρα της διοργάνωσης «Εν Συρμώ» την Κυριακή 28 Μαΐου με γενικό τίτλο: «Γιάννης Σπυρόπουλος – Διονύσης Παπαγιαννόπουλος: Δυο φίλοι, δυο διαδρομές στην τέχνη». Η τοπική κοινωνία θυμάται τους δύο μεγάλους της καλλιτέχνες, τη φιλία τους και τα παιδικά τους χρόνια στο Διακοπτό αλλά και τα πρώτα έργα που δημιούργησαν εδώ. Το πρόγραμμα των  εκδηλώσεων  έχει ως εξής:

19:00 | Πνευματικό κέντρο Διακοπτού
Γιάννης Σπυρόπουλος. Συζητήσεις και παρουσιάσεις:
«Γιάννης Σπυρόπουλος: από τη μελέτη και την ερμηνεία του φυσικού κόσμου στο Διακοφτό,  στο ανέβασμά του στον οικουμενικό προορισμό της Τέχνης», από τον Χρήστο Φαϊλάδη, Διεθνολόγο – Σύμβουλο Επικοινωνίας.
«Ο άνθρωπος Σπυρόπουλος», από τον Γιάννη Παπαϊωάννου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, εκπρόσωπο του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου.
20:00 | Σταθμός Διακοπτού
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Προβολή χαρακτηριστικών σκηνών από τις ταινίες του στον ελληνικό κινηματογράφο, σε ένα αφιέρωμα του σκηνοθέτη Παναγιώτη Φαφούτη. Παρουσίαση από τον ηθοποιό Τάκη Βλαστό, ανιψιό του Διονύση Παπαγιαννόπουλου.
21:00 | Σταθμός Διακοπτού
Γευστικά και μουσικά κεράσματα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, καθώς και οι ειδικές εκπτώσεις εισιτηρίων του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το μήνα Μάιο και άλλες λεπτομέρειες, βρίσκονται αναλυτικά στον ιστοχώρο των εκδηλώσεων www.ensirmo.gr

(φωτογραφία από το βιβλίο του Καρόλου Ε. Μωραΐτη «Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 1912-1984»)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας