Η Εθνική Λυρική Σκηνή στον “Απόλλωνα”, με την όπερα “Παλιάτσοι” του Ρ. Λεονκαβάλλο – Παράσταση για μαθητές Γυμνασίων & Λυκείων – ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

534

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας υποδέχεται στην πόλη για δεύτερη φορά την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μια νέα παραγωγή της δράσης “Όπερα της βαλίτσας”. Το διάσημο έργο “Παλιάτσοι” του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, απ’ όπου και η άρια «Γέλα παλιάτσο», διασκευασμένο από την Εθνική Λυρική Σκηνή, θα περιοδεύσει σε 8 πόλεις της Ελλάδας κάνοντας στάση στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Απόλλωνα” στο Αίγιο, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στις 11.30 το πρωί, με ελεύθερη είσοδο. Η παράσταση απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων & Λυκείων και στόχος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α είναι η γνωριμία των παιδιών με την τέχνη της όπερας και η εξοικείωσή τους με τη μουσική και το θέατρο.

Η όπερα “Παλιάτσοι” πραγματεύεται την τραγική ιστορία του επικεφαλής ενός περιπλανώμενου θιάσου της Κομέντια ντελ΄άρτε. Ο παλιάτσος Κάνιο πρέπει να κάνει το κοινό του να γελάσει, αν και έχει μόλις πληροφορηθεί για την απιστία της κολομπίνας, την οποία υποδύεται η γυναίκα του, Νέντα. «Ridi Pagliaccio!» τραγουδά στην σπαρακτική του άρια λίγο πριν η όμορφη και ζωηρή κολομπίνα βρεθεί αντιμέτωπη με την παράφορη ζήλεια του. Τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και στην πραγματικότητα αρχίζουν να θολώνουν. Ο εξαγριωμένος και απατημένος παλιάτσος μαχαιρώνει την άπιστη γυναίκα του και τον εραστή της πάνω στη σκηνή. Συγκλονισμένος αναφωνεί στο ακροατήριο «La commedia è finita!» – “Η παράσταση τελείωσε”!  

Σκηνοθεσία Ισίδωρος Σιδέρης / Σκηνικά – κοστούμια Γιάννης Κατρανίτσας / Φωτισμοί Κώστας Μπλουγουράς / Μουσική προετοιμασία – συνοδεία παράστασης Φρίξος Μόρτζος / Χορογραφία – κινησιολογία Διονύσης Τσαφταρίδης.

ΔΙΑΝΟΜΗ: Κάνιο Γιώργος Ζωγράφος / Νέντα Μαρία Κόκκα / Τόνιο Πέτρος Σαλάτας / Πέππε Νίκος Στεφάνου / Σίλβιο Κωστής Ρασιδάκις / Προαιώνιος παλιάτσος Διονύσης Τσαφταρίδης.

Η «Όπερα της Βαλίτσας» ξεκίνησε το 2011 από την Εθνική Λυρική Σκηνή σαν μια καλλιτεχνική δράση που είχε κύριο σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό, μυώντας το στο μαγικό κόσμο της όπερας και του λυρικού ρεπερτορίου. Η παραγωγή της «Όπερας της Βαλίτσας» είναι ευέλικτη και ταξιδεύει σε απρόσμενους χώρους (πνευματικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους) με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές της ΕΛΣ, με συνοδεία ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά της μέσα σε μια…βαλίτσα! Το Αίγιο, κατόπιν εκδήλωσης  ενδιαφέροντος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α αλλά και αξιολόγησης του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου “ΑΠΟΛΛΩΝ”, έχει συμπεριληφθεί στο δίκτυο των 8 πόλεων της χώρας που φιλοξενεί την “Όπερα της Βαλίτσας” από τη Λυρική Σκηνή.

Αποκλειστικός χορηγός: Eurobank

Αποστολή δηλώσεων συμμετοχής: dhkepaigialeias@gmail.com

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.