Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση: Σώζει ζωές!

0
341

Υποθετικό σενάριο: Ένας συνάνθρωπός μας παθαίνει ανακοπή καρδιάς στο πεζοδρόμιο, μπροστά στα μάτια μας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε κατά πολύ τις πιθανότητες, ο άνθρωπος αυτός να επιβιώσει; Στο ερώτημα αυτό απάντησαν το πρωί του Σαββάτου εθελοντές εκπαιδευτές της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΕΕΚΑΑ), που διοργάνωσαν ενημέρωση και δωρεάν εκπαίδευση των δημοτών στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, στην πλατεία Αγίας Λαύρας στο Αίγιο. Αρκετοί πολίτες ενδιαφέρθηκαν και ενημερώθηκαν για την αντιμετώπιση περιστατικού καρδιακής ανακοπής, ενώ αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον και μικρών παιδιών, που έσπευσαν μαζί με τους γονείς τους να πάρουν τα σχετικά μαθήματα.

Όπως αναφέρεται από την ΕΕΚΑΑ, ένας άνθρωπος που παθαίνει καρδιακή ανακοπή, έχει 1 στις 10 πιθανότητες να επιβιώσει. Όταν όμως λάβει τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες (θωρακικές συμπιέσεις, εμφυσήσεις-φιλί της ζωής) από κάποιον που γνωρίζει πώς θα τις παράσχει, οι πιθανότητες μπορούν να τριπλασιαστούν. Αρκετά σημαντικό ποσοστό, αν λάβουμε μάλιστα υπόψιν μας πως στην Ευρώπη, μέχρι 700.000 άτομα υφίστανται καρδιακή ανακοπή κάθε χρόνο.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως, η Ελλάδα πρωτοστατεί στην έρευνα της αναζωογόνησης. Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου το 8% της παγκόσμιας έρευνας για το θέμα, παράγεται στη χώρα μας από ομάδα εθελοντών εκπαιδευτών και ερευνητών της ΕΕΚΑΑ, οι οποίοι έχουν βραβευθεί πολλές φορές για τη συνεισφορά τους στην έρευνα και στη διδασκαλία της αναζωογόνησης.

Τονίζεται πως η συγκεκριμένη δράση υποστηρίχθηκε από το Δήμο Αιγιαλείας, τη Δημοτική Κοινότητα Αιγίου και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας.

 

[widgetkit id=154]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας