Κατάμεστος ο “Απόλλωνας” στο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη

519

Καταχειροκροτήθηκαν το πρωί της Κυριακής στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου “Απόλλωνα”, οι δεκάδες μαθήτριες και μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και τα μέλη της Δημοτικής Παιδικής Νεανικής Χορωδίας Αιγιαλείας, για την παρουσίαση του αφιερώματος στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη, του σπουδαίου Τρικαλινού συνθέτη που έμελλε να αφήσει βαθύ αποτύπωμα στη σύγχρονη ελληνική μουσική. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.).

Το κοινό υποδέχτηκε ο διευθυντής του σχολείου κ. Ιωάννης Παπαθεοδωρόπουλος, μιλώντας για τη σημασία της μουσικής διδασκαλίας αλλά και εν γένει της τέχνης στα σχολεία και ευχαριστώντας τους συντελεστές για την άψογη συνεργασία. Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Διαμάντω Βασιλακοπούλου-Καρτσωνάκη που συνεχάρη θερμά τα παιδιά, προτρέποντάς τα να μη σταματήσουν να ονειρεύονται και να δημιουργούν. Ανάλογος ήταν και ο χαιρετισμός και του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου κ. Γιώργος Κουτσοχέρας.

Οι προετοιμασίες 3 και πλέον μηνών απέδωσαν τους καλύτερους καρπούς, με τα παιδιά να ερμηνεύουν μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη (“Τα καβουράκια”, “Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα”, “Συννεφιασμένη Κυριακή”, “Ακρογιαλιές δειλινά”, “Αχάριστη”, “Μπαξέ τσιφλίκι”, “Κάνε λιγάκι υπομονή” κ.α.), με μικρά διαλείμματα αφήγησης για τη ζωή και το έργο του συνθέτη. Το φωνητικό σύνολο συνόδευε 9μελής ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση των καθηγητριών μουσικής κ.κ. Έφης Γιαννακοπούλου και Βασιλικής Νάσση, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης μαθητές χόρεψαν τα τραγούδια “Όμορφη Θεσσαλονίκη” και “Απόψε στις Ακρογιαλιές” υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας φυσικής αγωγής Παναγιώτας Σταθούλια. Σημειώνεται πως την επιμέλεια των κειμένων είχε ο διεύθυντής του σχολείου κ. Ι.Παπαθεοδωρόπουλος και την ψηφιακή υποστήριξη ο κ. Γ. Λιόπας.

Ήταν πράγματι μια επιτυχημένη σπονδή στη μνήμη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, που έθεσε τις βάσεις για τη γνήσια λαϊκή ελληνική μουσική, επηρεασμένος μεν από το δημοτικό και ρεμπέτικο τραγούδι αλλά αξιοποιώντας παράλληλα τους ‘συγκερασμένους’ δρόμους της δυτικής μουσικής, βγάζοντας έτσι τα μπουζούκια και τη μουσική του λαού από το περιθώριο και κάνοντάς την αγαπητή σε όλους, ‘από το Κολωνάκι έως το τελευταίο χωριό της Ελλάδας’ όπως έλεγε ο ίδιος.

[widgetkit id=310]