«Προμηθέας Δεσμώτης» από το Ινδονησιακό TEATER TETAS, την Πέμπτη 21 Ιουλίου στο Υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς»

350

Μια σπουδαίας καλλιτεχνικής σημασίας θεατρική παράσταση παρουσιάζεται την Πέμπτη 21 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. στο Υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς» στο Αίγιο. Το σύγχρονο θεατρικό σύνολο από την Τζακάρτα της Ινδονησίας TEATER TETAS παρουσιάζει το σατιρικό δράμα του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης», σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και το «Ελληνικόν Ειδύλλιον» του Ανδρέα Ντρέκη. Οι διάλογοι του έργου θα προβάλλονται ταυτοχρόνως στα Νέα Ελληνικά, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Το TEATER TETAS ιδρύθηκε το 1978 από μια ομάδα θεατρικών ακτιβιστών στο κέντρο νεότητας Bulungan Youth Centre στη νότια Τζακάρτα. Η ομάδα είναι γνωστή για την «απτή» και «σωματική» αντίληψη του θεάτρου και προσπαθεί να δημιουργήσει μια πληθώρα θεατρικών μορφών έκφρασης, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν σημαντικά στην ανάπτυξη του σύγχρονου θεάτρου στην Ινδονησία.

Η πλοκή του έργου

Στην αρχή του έργου αλυσοδένεται ο Προμηθέας από τον Ήφαιστο και τους συντρόφους τού Δία –το Κράτος και τη Βία– σε έναν βράχο του Καυκάσου. Από αυτούς μόνο ο Ήφαιστος εκφράζει απροθυμία και οίκτο.  Ο Προμηθέας τιμωρείται όχι μόνο για την κλοπή της φωτιάς αλλά και για το ότι αντιδρά στο σχέδιο του Δία να αφανίσει την ανθρώπινη φυλή.

Οι Ωκεανίδες, που αποτελούν τον χορό, προσπαθούν να παρηγορήσουν τον Προμηθέα συνομιλώντας μαζί του. Ο πατέρας τους, ο Ωκεανός, συμπονά τον Προμηθέα και τον προτρέπει να συμφιλιωθεί με τον Δία. Ο Προμηθέας διηγείται στον χορό πως δεν έκανε μόνο το δώρο της φωτιάς στους ανθρώπους, αλλά ότι τους δίδαξε και όλες τις πολιτιστικές δεξιότητες όπως τη γραφή, την ιατρική, τα μαθηματικά, την αστρονομία, τη μεταλλουργία, την αρχιτεκτονική και τη γεωργία.

Στη συνέχεια επισκέπτεται τον Προμηθέα η Ιώ, την οποία ο Δίας μεταμόρφωσε σε αγελάδα. Μια αλογόμυγα που έστειλε η Ήρα, η γυναίκα του Δία, κυνήγησε την Ιώ σε ολόκληρη τη διαδρομή της από το Άργος στον Καύκασο. Ο Προμηθέας προβλέπει το μέλλον των ταξιδιών της Iούς, λέγοντάς της ότι ο Δίας θα τελειώσει το μαρτύριο της στην Αίγυπτο, όπου θα φέρει στον κόσμο έναν γιο, τον Έπαφο. Ο Προμηθέας προφητεύει επίσης ότι ένας από τους απογόνους του Έπαφου θα τον απαλλάξει από το δικό του μαρτύριο.

Τέλος ο εξοργισμένος Δίας στέλνει τον Ερμή, τον αγγελιοφόρο θεό, στον κόσμο των θνητών για να απαιτήσει από τον Προμηθέα να του πει ποιος απειλεί να ανατρέψει τον «πατέρα των θεών και των ανθρώπων» από τον θρόνο του. Ο Προμηθέας αρνείται και ο Δίας τον κατακεραυνώνει και τον βυθίζει στην άβυσσο.

Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ είναι το πρώτο δράμα μιας τριλογίας με σατυρικό δράμα που ονομάστηκε «Προμήθεια». Από τα άλλα μέρη της τριλογίας («Προμηθέας Πυρφόρος» και «Προμηθέας Λυόμενος») έχουν σωθεί μόνο αποσπάσματα. Σύγχρονοι φιλόλογοι αμφισβητούν την πατρότητα του Αισχύλου (525-456 π.Χ.) ως συγγραφέα του «Προμηθέα Δεσμώτη». Πιστεύουν ότι η τραγωδία αυτή γράφτηκε μετά τον θάνατο του Αισχύλου.

Ο Werner Schulze γεννήθηκε το 1952 στην πόλη Wiener Neustadt της Αυστρίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, συνδυάζοντας στη συνέχεια όλες του τις ακαδημαϊκές σπουδές στην επαγγελματική ζωή, γεγονός ευτυχούς συγκυρίας: ο Werner Schulze είναι συγγραφέας, συνθέτης και επιστήμονας, όντας μέχρι το 2014 Καθηγητής Πανεπιστημίου (Διεθνές Κέντρο Αρμονικής, Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Βιέννης). Το 1995 διετέλεσε για ένα εξάμηνο Επισκέπτης Καθηγητής στο Institut Seni Indonesia στην Γιογκιακάρτα της Ινδονησίας. Από το 2012 ο Werner Schulze είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του σχήματος TEATER TETAS. Στην τρέχουσα περίοδο 2015-16 διευθύνει την παραγωγή ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ (2015 Σουρακάρτα & Γιογκιακάρτα, 2016 Τζακάρτα & ευρωπαϊκή περιοδεία).