“Δρόμοι της Αποκριάς”-Ένα ελληνικό παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι στο κέντρο του Αιγίου, την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου

0
406

Με ένα γνήσιο ελληνικό αποκριάτικο ξεφάντωμα στο κέντρο του Αιγίου, συνεχίζονται οι φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας. Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου μετά τις 7 το απόγευμα, η οδός Κλεομένους Οικονόμου στο Αίγιο μετατρέπεται σε ένα πολύχρωμο ανθρώπινο μωσαϊκό με παραδοσιακές φιγούρες, μασκαράδες, μπούλες, σκωπτικά και περιπαικτικά τραγούδια, έθιμα και δρώμενα της ελληνικής αποκριάς, παρασύροντας τον κόσμο στους “Δρόμους της Αποκριάς” και σε ένα μεγάλο υπαίθριο γλέντι με χορό, τραγούδι, τσικνίσματα, παραδοσιακές πίτες και άφθονο κρασί.

Η ελληνική αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Αυτή η δηµοφιλής παράδοση προέρχεται από τις παγανιστικές τελετουργίες των αρχαίων Ελλήνων και τις γιορτές προς τιµή του Διονύσου, θεού του κρασιού και της ευθυµίας. Οι άνθρωποι µεταµφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν µάσκες και ξεχύνονταν στους δρόµους και στις γειτονιές, συµπεριφερόµενοι «προκλητικά» µε τολµηρές φράσεις και πράξεις. Αυτή η παράδοση εξαπλώθηκε και σε άλλα µέρη του κόσµου µέσω της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας και αργότερα μέσω της ανακάλυψης του Νέου Κόσµου. Όταν εµφανίστηκε ο χριστιανισµός, αν και οι άνθρωποι σταµάτησαν να λατρεύουν τους θεούς του Ολύµπου, οι συνήθειες των Ελλήνων να µεταµφιέζονται και να γιορτάζουν στους δρόµους παρέµειναν και έφτασαν μέχρι τις μέρες μας.

Συμμετέχουν: Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιάλειας, Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμένης «Η Ένωση», Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, Χορευτικός Όμιλος Αβύθου «Οι Αχαιοί», Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, Χορευτικός Όμιλος Καμαρών «Οι Αρχαίες Ρύπες», Λέσχη Χορού «Dancing Club». Χορηγοί: Σωματείο Κρεοπωλών Αιγίου, Συντεχνία Αρτοποιών Αιγιαλείας, Αχαιών Οινοποιητική, Κτήμα Καρανικόλας, Οινοφόρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας