Άνοιξε η αυλαία του 1ου «Aigio Music Festival»

504

enarxi-9               Σε «Γ.Παππάς» και Σκαλάκια Φιλοποίμενος οι πρώτες εκδηλώσεις

Με μία υψηλού επιπέδου εκδήλωση, «άνοιξε», την Παρασκευή 14 Ιουλίου, στο υπαίθριο θέατρο «Γιώργος Παππάς», η αυλαία του 1ου «Aigio Music Festival» που συνδιοργανώνουν η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από τις 14 έως 23 Ιουλίου 2023, υπό την αιγίδα και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

enarxi-1Πρόκειται για ένα διεθνές φεστιβάλ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεόδωρου Λεμπέση, που απαρτίζεται από εκδηλώσεις με κοινό θεματικό άξονα τη μουσική από την κλασική περίοδο ως τις παρυφές της σύγχρονης, της μοντέρνας και της τζαζ μουσικής.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν: συναυλίες, μαθήματα master class από διακεκριμένους μουσικούς, μαθητικές συναυλίες διαφόρων μουσικών συνόλων, ημερίδες, αλλά και η παρουσίαση – ανάδειξη του έργου από το διαγωνισμό σύνθεσης που πραγματοποίησε το φεστιβάλ.

enarxi-5Στην εναρκτήρια εκδήλωση υπό τον τίτλο «Τα πολλά πρόσωπα του κυρίου Κώστα Γιαννίδη» οι εξαιρετικές σοπράνο Χριστίνα Γιαννακοπούλου και μέτζο σοπράνο Θεοδώρα Μπάκα, με τον κορυφαίο Θανάση Αποστολόπουλο στο πιάνο, σκιαγράφησαν την πολυσύνθετη μουσική φυσιογνωμία του ιδιοφυούς συνθέτη από τη Σμύρνη Γιάννη Κωνσταντινίδη.

enarxi-6Ανάμεσα στις δικές του μουσικές ακούστηκαν τραγούδια κορυφαίων συνθετών που έζησαν και έγραψαν μουσική την ίδια εποχή (Κουρτ Βάιλ, Τζορτζ Γκέρσουιν, Κόουλ Πόρτερ κ.ά.), ακούσματα που αφομοίωσε με τη λεπταίσθητη ιδιοφυία του διαμορφώνοντας τη δική του προσωπική μουσική σφραγίδα.

enarxi-8Κεντρική θέση στο πρόγραμμα είχαν βέβαια τα τραγούδια του ίδιου του Κωνσταντινίδη, κάνοντας την αρχή με κάποια από τα καλά κρυμμένα διαμάντια της «λόγιας» μουσικής παραγωγής του ίσαμε τις μεγάλες επιτυχίες του «ελαφρού» τραγουδιού που βρίσκονται ακόμα και σήμερα στα χείλη όλων.

enarxi-2Η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., Μαρία Τσουκαλά, στον χαιρετισμό της στην έναρξη του Φεστιβάλ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σας καλωσορίζω στην έναρξη του 1ου Μουσικού Φεστιβάλ της Αιγιάλειας. Αυτό το φεστιβάλ είναι μια πρεμιέρα μιας επίπονης και δύσκολης διαδικασίας. Σαν ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό μου το 2015, όταν παραλάβαμε το υπαίθριο θέατρο και έκανα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πάρει το όνομα του Αιγιώτη μεγάλου βαθύφωνου Γεώργιου Παππά, ονειρευόμενη τότε ότι αυτό το θέατρο πρέπει να γίνει ένα λυρικό θέατρο της Δυτικής Ελλάδος. Πέρασαν χρόνια, βρήκα τους κατάλληλους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ο κ. Λεμπέσης και ξεκινάμε μαζί ένα δεκαήμερο ταξίδι σε πολλά μέρη της Αιγιάλειας με πολύ ωραίες εκδηλώσεις και συντελεστές», ενώ απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που είναι συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ, καθώς και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στον Δήμο Αιγιαλείας και στον Δήμαρχο Αιγιαλείας για την σημαντική τους συμβολή στην πραγματοποίησή του.

enarxi-3Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, τόνισε ότι: «Το Αίγιο έχει γίνει πια κέντρο πολιτισμού και τεχνών και δραστηριοτήτων όπως αυτή που μπορούν να μας κάνουν όλους υπερήφανους. Ο Δήμος για τον πολιτισμό δημιουργεί τις δυνατότητες και τις συνθήκες, φορείς όπως η ΔΗΚΕΠΑ να υποστηρίζονται και να διοργανώνουν πάντα τέτοιου είδους εκδηλώσεις που είναι υψηλού επιπέδου και είναι δεδομένου ότι θα υποστηρίζονται πάντα από τη δημοτική αρχή και θα επιχορηγούνται γενναία».

enarxi-4Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Τάκης Παπαδόπουλος, στον χαιρετισμό του επεσήμανε τα εξής: «Το Αίγιο της τέχνης, του κινηματογράφου, της μουσικής, το Αίγιο των θαυμάσιων ανθρώπων του, μας δίνει κάθε φορά την ευκαιρία και το ευχαριστούμε γι’ αυτό, να ερχόμαστε και να απολαμβάνουμε υψηλού επιπέδου παραστάσεις και εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό. Είναι υπόσχεση, την έχω επαναλάβει πολλές φορές, ότι σε τέτοιες δράσεις, εμείς θα είμαστε παρόντες και θα βοηθάμε πάντα».

enarxi-7

                Ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι στα Σκαλάκια Φιλοποίμενος

skalakia-8

skalakia-2

Το Σάββατο 15 Ιουλίου, δεύτερη ημέρα του 1ου «Aigio Music Festival», στα Σκαλάκια Φιλοποίμενος, πραγματοποιήθηκε μαθητική συναυλία από τα μουσικά σύνολα «Χωρίς Σύνορα» και από τη Δημοτική Παιδική και Νεανική Χορωδία Αιγιαλείας.

Αρχικά η Δημοτική Παιδική και Νεανική Χορωδία Αιγιαλείας, υπό την μουσική διεύθυνση της Βασιλικής Νάσση, παρουσίασε ένα νεανικό καλοκαιρινό πρόγραμμα με τραγούδια γεμάτα συναισθήματα, εικόνες και μελωδίες από χαρισματικούς συνθέτες που αναδεικνύουν διαχρονικά την τρυφερότητα των νέων και αποτελούν πηγή έμπνευσης και νοσταλγίας για όλους, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού!

skalakia-3Την σκυτάλη στην συνέχεια πήρε η ορχήστρα «Χωρίς Σύνορα», η οποία δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες και είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου και εσωτερικής ανάγκης των μουσικών της Αιγιάλειας που θέλησαν να συναντηθούν και να δημιουργήσουν έναν νέο μουσικό χώρο έκφρασης  με ήχους, χωρίς σύνορα από τόπους και εποχές.

skalakia-2Το κάλεσμα ξεκίνησε από τον μουσικό υπεύθυνο της μουσικής αυτής παρέας -Πάνο Πιερράτο- και με τη συνδρομή της ΔΗΚΕΠΑ στη δημόσια πρόσκληση και την παραχώρηση του χώρου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου όπου και ξεκίνησαν οι πρόβες τον Ιανουάριο του 2023.

skalakia-6Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν Μουσικές από την κλασική μέχρι τη σύγχρονη, ταξιδεύοντας στην Λατινική Αμερική, στα Αφροαμερικανικά γκέτο, στα κινηματογραφικά σάουντρακ, μέσα από τη ροκ, μέχρι την Ελλάδα, με την ορχήστρα να «κερδίζει» τις καλύτερες εντυπώσεις.

skalakia-5skalakia-7Βιολιά: Ασημίνα Καρβελά, Λουκιάνα Δαβανέλου

Τσέλο: Μαργαρίτα Ματέ – Ηλέκτρα Τσίγκα-Κουβέλη

Φλάουτο: Κωνσταντίνα Νικολάρα και Μανώλης Μπραουδάκης

Τρομπέτα: Μιχάλης Δροσιάδης

Άλτο Σαξόφωνα: Σπύρος Ιατρόπουλος – Άγγελος Αναγνωστόπουλος

Κιθάρα: Κώστας Φράγκος – Αντρέας Μιχαλάτος -Μιχαηλάγγελος Πιερράτος

Ντραμς: Παναγιώτης Δαβανέλος

Ενορχήστρωση- ενοργάνωση, μουσική διεύθυνση και Ηλεκτρικό μπάσο: Πάνος Πιερράτος

skalakia-4