Οινοξένεια 2023: Εξαιρετικές εκδηλώσεις και σημαντικά αφιερώματα

4487

voutsina-1Το Διήμερο 25-26 Αυγούστου ήταν ένα διήμερο με σημαντικές εκδηλώσεις για τον θεσμό «Οινοξένεια» που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια και έχει ξεκινήσει από τις 19 Αυγούστου, ενώ τελειώνει στις 3 Σεπτεμβρίου με εκδηλώσεις σε όλη την Αιγιάλεια αλλά και στα Καλάβρυτα.

voutsina-6

voutsina-2Την Παρασκευή 26 Αυγούστου στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέκος Μέγαρης» στο Αίγιο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιέρωμα στη γαστρονόμο και σεφ Εύη Βουτσινά που τη μεγάλη μαγείρισσα και λαογράφο της ελληνικής κουζίνας η οποία θεμελίωσε το γαστρονομικό πλαίσιο των Οινοξενείων με την εισήγηση της για τον πολιτισμό της καθημερινής διατροφής.

voutsina-4Γι΄αυτήν έκαναν εισηγήσεις τόσο η υπεύθυνη σύνταξη του περιοδικού Γαστρονόμος κα Μαρία Βασιλοπούλου όσο και ο πρόεδρος του Δικτύου Ποιότητα Οινοξένεια κ. Άγγελος Ρούβαλης, ενώ προβλήθηκε και απόσπασμα από τη συμμετοχή της στα Οινοξένεια του 2013. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωση το κοινό είχε την ευκαιρία να κάνει γευσιγνωσία οίνου από τα οινοποιεία του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια.

voutsina-5voutsina-3Επίσης, για την Εύη Βουτσινά μίλησε και η ντόπια μαγείρισσα Ελένη Κούγια Τσαγρή που είχε συνεργαστεί μαζί της, ενώ ακολούθησε υπαίθρια μαγειρική με την παρασκευή δύο τοπικών πιάτων με τον τρόπο της Εύης Βουτσινά και με ευθύνη ντόπιων μαγείρων που συνεργάστηκαν μαζί της (Μάριος και Ελένη Κούγια Τσαγρή και η Μαρία Γεωργίου).

voutsina-9Η βραδιά έκλεισε με το μουσικό σχήμα του Νίκου Παναγιωτίδη που παρουσιάσε μια πρωτότυπη δουλειά, διαχρονικών και πολυτοπικών ακουσμάτων για το κρασί, από το ανατολικό άκρο της Ευρώπης ως την Αμερικανική ήπειρο και από τα Μεσαιωνικά χρόνια ως τις μέρες μας.

aigira-1 (2)Το Σάββατο 27 Αυγούστου στο εμβληματικό αρχαίο θέατρο της Αίγειρας παρουσιάστηκε η μουσικοθεατρική παράσταση «Του κρασιού και του έρωτα» του συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα και την συμμετοχή του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου.

aigira-4aigira-2 (2)Μια υπέροχη παράσταση με ιδιαίτερη φόρτιση και συμβολισμούς και τραγούδια για τον Διόνυσο και την Αφροδίτη, από τον Ανακρέοντα, τη Σαπφώ, τον Αλκαίο και άλλους λυρικούς που γέννησαν το Θέατρο και ακούστηκαν στα αρχαία ελληνικά θέατρα ταξιδεύοντας και επηρεάζοντας στη συνέχεια όλον τον Δυτικό Πολιτισμό.

aigira-5Την εκδήλωση χαιρέτησε η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Βασιλακοπούλου-Καρτσωνάκη Διαμάντω μιλώντας τόσο για τη σημασία του Αρχαίο Θεάτρου Αίγειρας αλλά και για την φετινή επετειακή διοργάνωση των Οινοξενείων.

aigira-3 (2)Επίσης, ο συνθέτης Σάκης Παπαδημητρίου προλόγισε την εκδήλωση κάνοντας μια ιστορική αναδρομή για το έργο και τη σημασία του, παραθέτοντας σημαντικά στοιχεία.

aigira-6Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. θέλει να ευχαριστήσει θερμά την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αιγιαλείας για την σημαντική της βοήθεια και παρουσία στο Αρχαίο Θέατρο της Αίγειρας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΩΝ