Η Ανατολική Αιγιάλεια ωθεί τις εξελίξεις για ανάπτυξη με τη γυναίκα στο προσκήνιo-Η Σελιάνα (αρχαία Φελλόη) σε ρόλο πρωταγωνιστή!

0
243

Συγκίνηση και θαυμασμός για την ιστορία του τόπου και το τοπίο, προβληματισμός για τις υπάρχουσες υποδομές, ικανοποίηση για την ενημέρωση σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, αλλά και διάθεση για επιμονή στην ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών και των παροχών της ευρύτερης, ορεινής Ανατολικής Αιγιάλειας, ήταν μερικά από τα συναισθήματα που καταγράφηκαν στην Ημερίδα που διοργανώθηκε στη Σελιάνα Αχαΐας, το Σάββατο 27 Ιουλίου, με τίτλο «Τουρισμός – Αγρός – Πολιτισμός / η γυναίκα στο προσκήνιο».

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τρία Υπουργεία: Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Τουρισμού και Πολιτισμού και εννέα γυναίκες, ξεχωριστές προσωπικότητες στον τομέα τους, αποτέλεσαν την κατάλληλη συνταγή για τροφή ενημέρωσης, σε ένα ομολογουμένως απαιτητικό κοινό, ειδικά αυτή την εποχή.
ΣΥΝΟΨΗ

Στα γενικά συμπεράσματα της ημερίδας – εκδήλωσης καταγράφεται η σπουδαιότητα εξάπλωσης και χρήσης του ίντερνετ στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, κάτι που θα αποτελέσει στοιχείο ευρύτερης προβολής του τόπου αλλά και των προϊόντων, στην Ελλάδα και – κυρίως – στο εξωτερικό.

Επίσης, διαπιστώθηκε η ανάγκη ανάδειξης του ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής, η διασύνδεση της παραγωγής και της γαστρονομίας με την ανάπτυξη του τουρισμού (π.χ. αγροτουρισμός), ενώ κρίθηκε επιβεβλημένη η στροφή προς την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων καθώς και των υπηρεσιών.

Πέραν αυτών, θεωρείται ότι η συνεργατικότητα των κατοίκων και η ενασχόληση των γυναικών με τη μεταποίηση των προϊόντων, μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, στη διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας και βέβαια στην παραμονή ή και προσέλκυση κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ευκαιρίες και αναπτυξιακά προγράμματα, ωστόσο η ελλιπής ενημέρωση καθιστά ημιμαθείς ή και αμαθείς τους κατοίκους για τις εξελίξεις. Κατά συνέπεια, η τακτική ενημέρωση των πολιτών με εκδηλώσεις όλων των φορέων (Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Υπουργείων και Αναπτυξιακών εταιρειών) μπορούν να προσφέρουν δυνατότητες αποκέντρωσης και ανάπτυξης σε μια ιδιαιτέρου κάλλους περιοχή με θαυμαστή ιστορία.
   
Η ανατολική Αιγιάλεια, η θέση της, η μακραίωνη ιστορική της καταβολή, η συνεισφορά στον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα, η πολιτιστική της κληρονομιά, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει, η παραγωγή και η γαστρονομία της αποτελούν εχέγγυα για ένα ευοίωνο μέλλον, αρκεί να ενταθούν οι προσπάθειες συσπείρωσης όλων των δυνάμεων του τόπου και η αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Με παρόντα τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, αλλά και με πλήρη απουσία της δημοτικής αρχής του Δήμου Αιγιαλείας, η εκδήλωση στέφθηκε από επιτυχία, βάζοντας υποθήκη για μια εξίσου ενδιαφέρουσα ημερίδα το 2014.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η μικρή αλλά ιστορική Σελιάνα Αχαΐας, βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων. Με την, όπως και πέρυσι, αμέριστη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η οποία ανέλαβε το σκηνικό και την οπτικοακουστική κάλυψη της εκδήλωσης, η Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία 200 και πλέον θεατών, απέδειξε ότι η περιφέρεια της χώρας, τα μικρά χωριά – απομακρυσμένα από τα κέντρα των δήμων που βρίσκονται κυρίως στις ορεινές περιοχές, μπορούν να προσφέρουν τη διαφορετικότητα που χρειάζεται η Ελλάδα, τόσο στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα – του αγροτικού- και του δευτερογενή – της διαβίωσης-, όσο και του τριτογενή τομέα – του τουριστικού.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας