Μοναδική και συγκινητική, η παρουσίαση της έρευνας για τη συμβολή της σταφίδας στην ανάπτυξη της Αιγιάλειας μεταξύ 1920-1950

603

Γεμάτη μοναδικές λεπτομέρειες που για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν ως αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης έρευνας, ήταν η εκδήλωση με θέμα “Η σταφίδα και η συμβολή της στη διαμόρφωση της οικονομίας και της κοινωνίας της Αιγιαλείας (1920-1950)” που διοργάνωσαν από κοινού η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας και η Εταιρεία Επιστήμης και Πολιτισμού Αιγιαλείας, το Σάββατο 30 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου (Παλαιό Νοσοκομείο).

Ενώπιον του κοινού που κατέκλυσε την αίθουσα, η ομιλία της κοινωνικής επιστήμονος Ελένης Λαγουδάκη προκάλεσε ενδιαφέρον και συνάμα συγκίνηση, καθώς η παραγωγή και η εμπορία της σταφίδας το χρονικό διάστημα που αφορά στη μελέτη, συνδέθηκαν με τον γενικό κοινωνικό και οικονομικό μετασχηματισμό σε μια από τις πιο δύσκολες, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, περιόδους της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας κα Βασιλική Ψυχράμη, καλωσορίζοντας το κοινό και τονίζοντας πως, γνωρίζοντας το παρελθόν, μπορούμε να προσδιορίσουμε το παρόν και κυρίως το μέλλον της καλλιέργειας, με δεδομένο πως σήμερα η Αιγιάλεια στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική της δραστηριότητα στην παραγωγή και εξαγωγή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, αφού πάνω από το 60% του προϊόντος συγκεντρώνεται και εξάγεται από το Αίγιο. Ακολούθως, εκ μέρους της Εταιρείας Επιστήμης και Πολιτισμού Αιγιαλείας, το λόγο πήρε η κα Λουκία Δρούλια, μιλώντας επίσης για τη σημασία της ερευνητικής αυτής προσπάθειας αλλά και για τους μηχανισμούς και τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν εκείνη την εποχή και οδήγησαν στο σημερινό γίγνεσθαι.

Την ομιλήτρια προλόγισαν τόσο ο συμπολίτης οινοποιός και μέλος της ΕΤ.Ε.Π.Α. κ. Άγγελος Ρούβαλης, καθώς και ο καθηγητής της Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πειραιά και του ΠΜΣ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Θανάσης Καλαφάτης.

Παίρνοντας το λόγο, η κα Λαγουδάκη παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνάς της που αποτέλεσαν υλικό για τη διδακτορική της διατριβή και που επικεντρώνονται στην παραγωγή και την εμπορία της σταφίδας στο Αίγιο, το διάστημα 1920-1950 και τη συνεισφορά της δραστηριότητας αυτής στη διαμόρφωση της οικονομίας και της κοινωνίας της ευρύτερης επαρχίας. Παρουσίασε στοιχεία που αφορούν στην πληθυσμιακή εξέλιξη της περιοχής εκείνη την περίοδο και ειδικότερα αναφέρθηκε στο σώμα των σταφιδεμπόρων, τα σταφιδεργοστάσια της παραλίας Αιγίου, τις συνθήκες εργασίας αλλά και τη συνδικαλιστική οργάνωση των σταφιδεργατών. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις σταφιδεργάτριες του Αιγίου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία καταγόμενες από προσφυγικές οικογένειες, τονίζοντας τη σημασία της σωματειακής τους οργάνωσης μέσω του Συλλόγου Σταφιδοσυσκευαστριών Αιγίου “Η Αλληλοβοήθεια”, που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη χειραφέτηση, την αυτογνωσία και την αυτοσυνείδησή τους. Προκάλεσε μάλιστα εντύπωση το πρωτοποριακό γεγονός πως οι σταφιδεργάτριες έπαιρναν ίδιο μισθό με τους άνδρες συναδέλφους τους, κάτι που δεν συνέβαινε πουθενά αλλού στην Ελλάδα! Δεν έλειψαν, βεβαίως και τα ανάλογα σχόλια όταν αποκαλύφθηκε, μέσω της έρευνας, πως η παιδική εργασία ανθούσε μέσα στα σταφιδεργοστάσια, με τη μικρότερη εργαζόμενη να είναι μόλις 6 ετών!

Συγκίνηση προκάλεσε, εξάλλου, η παρουσία στην εκδήλωση μιας από τις τελευταίες επιζήσασες της εποχής, της 83χρονης κας Μαρίας Ζαχαράκη, η οποία περιέγραψε το πώς ξεκίνησε να εργάζεται από 10 ετών στα σταφιδεργοστάσια του Αιγίου και πως καθημερινά πηγαινοερχόταν με τα πόδια από την Τέμενη, όπου ζούσε με την οικογένειά της.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος εξήρε τη σημασία τέτοιων ερευνητικών εργασιών που αποκαλύπτουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της σταφίδας στην οικονομική δραστηριότητα της τοπικής κοινωνίας. Τέλος, τέθηκαν ερωτήσεις και επισημάνσεις από το κοινό και η βραδιά έκλεισε με μια λιτή δεξίωση στον χώρο υποδοχής του Πολιτιστικού Κέντρου, που ήταν ευγενική χορηγία της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών και της εταιρείας “Οινοφόρος”.

 

[widgetkit id=100]