Από 2-5 Δεκεμβρίου στον “Απόλλωνα”, οι προβολές ταινιών του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

404

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιάλειας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) σε συνεργασία με το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους (29 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2014) και τον φορέα διοργάνωσης του φεστιβάλ «ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ», θα πραγματοποιήσει για τρίτη συνεχή χρονιά επιλεγμένες προβολές ταινιών για τη μαθητική κοινότητα της Αιγιάλειας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, αποτελεί μια καινοτόμο δράση για την κινηματογραφική παιδεία παιδιών και νέων από τον φορέα “Νεανικό Πλάνο” και φιλοξενείται κάθε χρόνο και στους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Οι ταινίες, οι οποίες εξετάζουν μια ευρύτατη θεματική από σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα μέσα από το βλέμμα των παιδιών και των νέων, θα προβληθούν στον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΑΠΟΛΛΩΝΑ» στο Αίγιο από 2-5 Δεκεμβρίου 2014 και ώρες 09.00 – 11.00 & 11.00-13.00, με συμβολικό εισιτήριο ένα (1) ευρώ. Τα έσοδα από τις προβολές θα διατεθούν για την ενίσχυση παιδικής χαράς στη Συλίβαινα Ακράτας.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του 17ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, οι ταινίες που θα προβληθούν στο Αίγιο θα είναι οι εξής:

  • ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: “Ο δράκος του πάγου” του Martin Högdahl (Σουηδία, 2012, έγχρωμη, 77΄)

ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο εντεκάχρονος Mik ζει στη Στοκχόλμη με τον αδελφό του τον Tony και τον αλκοολικό πατέρα του. Μια μέρα, η Κοινωνική Υπηρεσία τον στέλνει να μείνει με τη θεία του τη Lena στο Σελέτ, ένα χωριουδάκι της βόρειας Σουηδίας. Εκεί, πιάνει φιλία με τον Bengt και τον Bertil, δυο αδέρφια που ζουν στο διπλανό σπίτι. Ο Bengt του μαθαίνει να ψαρεύει «δράκους των πάγων», δηλαδή λούτσους. Στη συνέχεια το σκάει πάνω σε έναν δράκο των πάγων, γίνεται ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου γατών, ερωτεύεται για πρώτη φορά, και τελικά βρίσκει το δρόμο για το σπίτι.

  • ΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ & ΛΥΚΕΙΑ: “Kauwboy: Το αγόρι με την καλιακούδα” του Boudewijn Koole (Ολλανδία, 2012, έγχρωμη, 90’)

ΥΠΟΘΕΣΗ: Μια μέρα, ο δεκάχρονος Jojo φέρνει στο σπίτι μια μικρή καλιακούδα. Πρέπει να την κρύψει από τον πατέρα του, που δεν θέλει να έχει πουλιά μέσα στο σπίτι. Πότε-πότε μιλάει κρυφά με τη μαμά του στο τηλέφωνο, αλλά δεν της λέει για το πουλί. Το φυλάει για έκπληξη για τα γενέθλιά της που πλησιάζουν. Ο πατέρας του είναι ανένδοτος: δεν θέλει να γιορτάσει τα γενέθλια της αφού δεν είναι εδώ. Επειδή είναι βίαιος, ο Jojo πρέπει να προσέχει πολύ. Μέσα από τη φιλία του με το πουλί και την χαρακτηριστική προσαρμοστικότητα που μόνο τα παιδιά διαθέτουν, ο Jojo βρίσκει τρόπο να γκρεμίσει το τείχος που περιβάλλει την καρδιά του πατέρα του.

Και οι δύο ταινίες θα προβληθούν με υπότιτλους (όχι μεταγλωττισμένες). Σημειώνεται πως οι ταινίες που προβάλλονται στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο.