Διήμερο οινικής κουλτούρας στο πλαίσιο των “Οινοξένεια 2014”-Βραδιά γαστρονομίας, ενημερωτική ημερίδα και μουσικο-κινηματογραφική βραδιά

424

Διήμερο οινικής κουλτούρας με πρόγραμμα που περιλαμβάνει βραδιά γαστρονομίας, ενημερωτική ημερίδα και μουσικο-κινηματογραφική βραδιά, διοργανώνεται την Κυριακή 24 και τη Δευτέρα 25 Αυγούστου στο Αίγιο και στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων “Οινοξένεια 2014-Τοπία και Γεύσεις της Αιγιάλειας” της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α..

Το διήμερο θα ξεκινήσει την Κυριακή 24 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στο χωριό Παρασκευή Αιγιαλείας, με βραδιά γαστρονομίας στην πλατεία του χωριού. Τα ντόπια αγνά προϊόντα αναδεικνύονται στην απλότητά τους με την επιμέλεια του διανοούμενου chef Κώστα Τσίγκα, ενώ ο οινολόγος Άγγελος Ρούβαλης παρουσιάζει την αμπελουργική ζώνη της Αιγιάλειας. Τη γαστρονομική πολυφωνία με ονομασία προέλευσης θα συνοδεύουν ρυθμοί jazz από το μουσικό σχήμα Σάκης Τσινούκας trio, πλημμυρίζοντας το ορεινό τοπίο. Το κοινό της βραδιάς θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο μικρό, πέτρινο οινοποιείο «ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ».

Τη Δευτέρα 25 Αυγούστου το πρωί θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα “Ο πολιτισμός του αμπελιού και του κρασιού” με εκλεκτούς ομιλητές και με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την καλλιέργεια της οινικής κουλτούρας. Η ημερίδα θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης” (Παλαιό Νοσοκομείο) Αιγίου και θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί, με το εξής πρόγραμμα:

10:30-11:00 Προσέλευση – Εγγραφή Συμμετεχόντων
11:00-11:15 Χαιρετισμός (Γεώργιος Λαζουράς, Πρόεδρος Δ.Σ. και Ε.Δ.Π. LEADER της ΑΧΑΪΑ –ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., Δήμαρχος Καλαβρύτων)
11:15-11:30 Παρουσίαση Τοπικού Προγράμματος LEADER του Άξονα 4 του ΠΑΑ 2007-2013 (Ηρώ Τσιμπρή – Γενική Δ/ντρια ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ – Συντονίστρια Τ.Π. LEADER 2007-2014)
11:30-11:45 Παρουσίαση Διατοπικού Σχεδίου «ΝΗΣΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» (Στέλεχος Αναπτυξιακής Εταιρείας)
11:45-12:00 «Κρασί – Τοπική Γαστρονομία – Τουριστική Ανάπτυξη» (Ντίνος Στεργίδης – Ιδρυτής Vinetum.)
12:00-12:15    «Η Συμβολή των Χαρτών και των Ταξιδιωτικών Οδηγών στην Ανάπτυξη του Οινοτουρισμού» (Στέφανος Ψημένος – Συγγραφέας & Χαρτογράφος.)
12:15-12:30     «Ελληνικό Πρωϊνό – Η Συμβολή του στον Τουρισμό και την Τοπική Παραγωγή»(Γιώργος Πίττας – Μέλος Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.)
12:30-12:45 «Πιστοποίηση – Δικτύωση Επιχειρήσεων Εστίασης & Τουρισμού» (Δημήτρης Καραγιάννης – Γενικός Διευθυντής HARCOS ΕΠΕ- ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ.)
12:45-13:00 «Οινοξένεια –Καλλιέργεια Οινικής Κουλτούρας»
13:00-13:30 Συζήτηση – Συμπεράσματα

Το βράδυ της Δευτέρας 25 Αυγούστου, τέλος, θα πραγματοποιηθεί μουσικό αφιέρωμα και προβολή ταινίας, στο κτήμα δεξιώσεων “Λιόπετρο” (οικισμός Φωνησκαριά). Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ. και θα περιλαμβάνει την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας ντοκυμαντέρ “Η Βάρδια του Πελεκάνου” σε σενάριο και σκηνοθεσία Λεία Μπίνζερ, που αναφέρεται σε μια μικρή κοινότητα στο νησί της Σαντορίνης που έχει ένα μοναδικό χρέος: να διατηρήσει την παράδοση της αμπελουργίας. Την ταινία θα προλογίσει η δημιουργός της πρωτότυπης μουσικής κα Λάουρα Γκίνη. Θα ακολουθήσει το μουσικό αφιέρωμα “Για την καρδιά και το όνειρο”, με τη μοναδική mezzo soprano Ειρήνη Τσιρακίδου και την πιανίστα Λάουρα Γκίνη. Οι δύο καταξιωμένες καλλιτέχνιδες από τους δημιουργούς της ταινίας, επίσημες καλεσμένες της βραδιάς, ερμηνεύουν γνωστές Άριες από όπερες, Lieder και μουσική για σόλο πιάνο, χαράζοντας με τις νότες τους ένα αξιοσέβαστο και αρχιτεκτονημένο πεντάγραμμο κατακτώντας τις καρδιές του κοινού. Τοπικές γεύσεις και εκλεκτά κρασιά της Αιγιάλειας θα ανοίξουν την αυλαία της βραδιάς.

Τη διοργάνωση του διημέρου οινικής κουλτούρας έχουν αναλάβει η ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. μαζί με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Πελοποννήσου-ΟΤΔ, στο πλαίσιο της Διατοπικής Συνεργασίας “Νήσος Πελοπόννησος” του Τοπικού Προγράμματος LEADER 2007-2013, με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιάλειας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α). Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του Μέτρου 421α με τίτλο “Νήσος Πελοπόννησος”, του τοπικού προγράμματος “Προσέγγιση LEADER” του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΩΝ

ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΡΑΚΙΔΟΥ
Η Ειρήνη Τσιρακίδου γεννήθηκε στο Wiesbaden της Γερμανίας και σε ηλικία 2 ετών επέστρεψε στην Ελλάδα. Σπούδασε μονωδία  στο Ίδρυμα ”Μαρία Κάλλας” με τον διεθνούς φήμης βαρύτονο Κώστα Πασχάλη, όπου και αποφοίτησε   με Άριστα παμψηφεί και χρυσό μετάλλιο.
Στον διεθνή διαγωνισμό Μαρία Κάλλας την άκουσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου και από εκεί ξεκίνησε η διεθνής της καριέρα.
Τραγούδησε και πρωταγωνίστησε σε μεγάλα θέατρα του λυρικού θεάτρου στο εξωτερικό όπως: Scala di Milano, Royal Opera House of London, Royal Albert Hall, Carnegie Hall,  Santiago Chile, Dallas, Bologna, Trieste, Liceu- Barcelona, Bilbao, Strasburg, Washington, Milwaukee, Amsterdam και πολλά άλλα. Έλαβε διθυραμβικές κριτικές για τις ερμηνείες της από τον Διεθνή Τύπο και καταξιώθηκε ως  μεγάλη ερμηνεύτρια του λυρικού θεάτρου.
Τα τελευταία 6 χρόνια διδάσκει στο μουσικό ίδρυμα ”Athenaeum”, παραδίδει πολλά masterclasses, ενώ παράλληλα δίνει συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

ΛΑΟΥΡΑ ΓΚΙΝΗ
Η Λάουρα Γκίνη γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο κλασσικό πιάνο  με υποτροφία στο ”Κρατικό Ωδείο Αθηνών”. Πήρε το δίπλωμα από το ”Εθνικό Ωδείο” με Άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο” και αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στα Ανώτερα θεωρητικά και Σύνθεση. Εχει δώσει πολλές συναυλίες σόλο πιάνο σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και έχει ηχογραφήσει για το 3ο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Έχει επίσης συνεργαστεί με  Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες σε έργα Μουσικής Δωματίου.
Απο το 1995  μαζί με τον Βασίλη Μαύρο ως ντούο πιάνο ερμήνευσαν έργα του κλασσικού  και μοντέρνου ρεπερτορίου, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές.
Ήταν μέλος του γκρούπ ”ΑΒΑΤΟΝ”, όπου έχουν εμφανιστεί σε φεστιβάλ όπως το ”Time Zone” στο Μπάρι της Ιταλίας, στο Έθνικ φεστιβάλ Boechout στο Βέλγιο, στο Μέγαρο Μουσικής  Αθηνών και  σε άλλα φέστιβαλ στην Ελλάδα και  το εξωτερικό.
Τα τελευταία χρόνια σε μια  εσωτερική  αναζήτηση της  μουσικής, σπουδάζει Ινδική κλασσική Μουσική (Sitar) στο Μπενάρες της Ινδίας.
Παράλληλα γράφει μουσική για διάφορα οπτικοακουστικά projects, ενώ  το 2011 συνέθεσε το soundtrack για το διεθνώς πολυβραβευμένο ντοκυμαντέρ της Λείας Μπίνζερ ”Η Βάρδια του Πελεκάνου”.
Πρόσφατα συνέθεσε το original Soundtrack της ταινίας ”Promakhos” Αμερικάνικης παραγωγής, η οποια θα κάνει την πρεμιέρα της στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο.