Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας: Ένα αριστούργημα αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής!

0
938

Σπάνια εμπειρία αποτέλεσε η επίσκεψη και ξενάγηση στο υπό αναστήλωση Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας, που βρίσκεται λίγο μετά τις Αιγές (Λαμπινού) της Δ.Ε. Αιγείρας. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας, σε συνεργασία με την ΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τον Φιλοπροοδευτικό & Εκπολιτιστικό Όμιλο Βλωβοκάς “Η Ομόνοια” και τον Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγών Βλωβοκάς “Ο Βράχος”, για τρίτη συνεχή χρονιά έδωσαν στο κοινό την ευκαιρία της οργανωμένης επίσκεψης στο αρχαίο θέατρο, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, με στόχο το εγκαταλελειμμένο για αιώνες μνημείο να γίνει σύντομα επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

Την ξενάγηση του κοινού ανέλαβε η αρχαιολόγος της ΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Χριστίνα Μπάμπη, αναλύοντας ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την κατασκευή και τη χρήση του θεάτρου στην αρχαιότητα και απαντώντας σε κάθε ερώτηση. Κοινή διαπίστωση ήταν η εξαιρετική αρχιτεκτονική του χώρου, σε συνδυασμό με μια θέα στον Κορινθιακό Κόλπο που κόβει την ανάσα και που επιβεβαιώνει πως οι αρχαίοι Έλληνες, αν μη τι άλλο, εκτός από σοφοί ήξεραν να επιλέγουν χώρους για να δημιουργήσουν τα απαράμιλλης ομορφιάς και αξίας κομψοτεχνήματά τους!

Αμέσως μετά, το κοινό μεταφέρθηκε στην πλατεία Αιγών (Λαμπινούς) απολαμβάνοντας ένα σύντομο κοκτέιλ, για να ακολουθήσει μια κατανυκτική βραδιά με τραγούδια από έργα του συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλου, σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου. Οι ηθοποιοί Μαρία Ζαχαρή και Ηλίας Λογοθέτης διάβασαν ποιήματα του κορυφαίου έλληνα ποιητή, ενώ τραγούδια ερμήνευσαν μοναδικά οι Ανδρέας Κουλουμπής, Γιάννης Θωμόπουλος, Ελένη Ζιώγα, ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης και ο συνθέτης Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος. Στο πιάνο ήταν ο ίδιος ο συνθέτης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν στο κοινό η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Βασιλική Ψυχράμη, τονίζοντας τη σημασία της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως μοχλού ανάπτυξης και προβολής της Αιγιάλειας. Παράλληλα, η κα Ψυχράμη ανέγνωσε γραπτό χαιρετισμό του προέδρου του Σωματείου προστασίας αρχαίων ελληνικών χώρων “Διάζωμα” κ. Σταύρου Μπένου. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε το μέλος του Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγών-Βλωβοκάς “Ο Βράχος” κ. Νικολούλιας, ο οποίος διάβασε στο κοινό επιστολή του διακεκριμένου αρχαιολόγου κ. Σάββα Γώγου, που έχει δημοσιεύσει τη διδακτορική του διατριβή για το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας στη γερμανική γλώσσα, με θέμα τις ανασκαφές που διεξήγαγε ο ίδιος υπό την αιγίδα του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου τη δεκαετία του 1970. Ακολούθησε ο χαιρετισμός της προέδρου του Φιλοπροοδευτικού και Εκπολιτιστικού Ομίλου Βλωβοκάς “Η Ομόνοια” κας Σταύρου και τους χαιρετισμούς έκλεισε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος.

 

[widgetkit id=149]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας