ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ 2020 Κινητικότητες / Mobilities 12 – 30 Σεπτεμβρίου 2020, Αίγιο

916

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2020 «Κινητικότητες / Mobilities» ξεκινά το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00, στο κτήριο Κανελλόπουλου-Κριτσωταλάκη στο παλιό λιμάνι Αιγίου,  εγκαινιάζοντας την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Εικόνες ενός Επιπλέοντος Κόσμου». Εννέα καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία και την Ιταλία παρουσιάζουν μια σειρά νέων έργων ψηφιακής τέχνης, κινητικών γλυπτών, performance, εγκαταστάσεων και film. Με διαφορετικές αφετηρίες, οπτικές και εκφραστικά μέσα οι καλλιτέχνες διερευνούν την έννοια της κινητικότητας στη σύγχρονη εποχή.

Το φεστιβάλ και η έκθεση φιλοξενούνται και φέτος στο Κτήριο Κανελλόπουλου-Κριτσωταλάκη, ένα κτήριο του 1900, χώρος ιστορικός, καθώς άλλοτε αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες σταφιδαποθήκες της πόλης. Εκεί τα έργα, στην πλειοψηφία τους ψηφιακής τέχνης, έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μεταξύ τους. Όπως, για παράδειγμα, η αναμετάδοση θαλάσσιας οπτικής πληροφορίας από το αιγιώτικο λιμάνι στο πλαίσιο του έργου Current της Βρετανίδας Collins, το έργο animation με τίτλο “Deep Waters” της Αθανασοπούλου βασισμένο σε ψηφιακή καταγραφή και χαρτογράφηση της σοφίτας του κτηρίου, οι αντανακλάσεις του νερού στο γλυπτικό έργο «Go Places» της Παυλή, οι βίντεο-performances της Μαστρογιαννάκη και του Ψαρρά πάνω στους μετακινούμενους πληθυσμούς και τα νομαδικά ποιητικά αντικείμενα. Ο Kiais προσεγγίζει το στοιχείο του Καιρού, της ευκαιρίας, της στιγμής, Ο Ζαφειρόπουλος μελετά την παραγωγική διαδικασία της καλλιέργειας της σταφίδας και τα ταξίδια του πολύτιμου αυτού προϊόντος, o Κρανιδιώτης θέλγεται από την επιστήμη της μηχανικής των ιστίων και των κυμάτων μέσα στον χώρο ενώ ο Μπαλάσκας, με παιγνιώδη διάθεση, αγγίζει ζητήματα μετακίνησης «παράλληλων» φορτίων.

Την Κυριακή 13/09, στις 19:00, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα, την εικαστική τους μεθοδολογία και τη θεματική της έκθεσης, μαζί με προσκεκλημένους από τον ακαδημαϊκό χώρο και τον χώρο της επιμέλειας.

Η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Εικόνες ενός Επιπλέοντος Κόσμου» πλαισιώνεται από πλήθος πολιτιστικών δράσεων και ομιλιών.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν, αναδεικνύοντας τις συνδέσεις του Φεστιβάλ Πριμαρόλια με τις ιστορίες της σταφίδας, την θαλάσσια κινητικότητα και το ταξίδι: στις 20/09 το ντοκιμαντέρ του Π. Κακαβιά «Πριμαρόλια: Το ταξίδι της μαύρης σταφίδας στον χρόνο» σε συμπαραγωγή της KFilms, ΕΡΤ και COSMOTE TV, που εισάγει τους θεατές στον κόσμο και την ιστορία της μαύρης σταφίδας αλλά και του περσινού Φεστιβάλ Πριμαρόλια και στις 27/09 το ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη (προσκεκλημένος του φετινού Φεστιβάλ) με τίτλο «33.333: η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη», στο οποίο παρουσιάζεται η συγγραφική «οδύσσεια» των 33.333 στίχων του συγγραφέα, όπως και άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Φέτος, ο φορέας Πριμαρόλια ΑΜΚΕ εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του προγράμματός της «Εξωστρέφεια». Το Σάββατο 19/09 θα πραγματοποιηθούν τρεις (3) παραστάσεις του έργου «ΜΑΜ ΜΑΜ, ένα μαγικό δείπνο» σε σύλληψη και χορογραφία της Παναγιώτας Καλλιμάνη και μουσική του Σταύρου Γασπαράτου- μια παράσταση για παιδιά και γονείς.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Η χορογράφος Παναγιώτας Καλλιμάνη θα υλοποιήσει το διήμερο εργαστήριο κίνησης «Σώμα και Αντικείμενο» για ενήλικες την Κυριακή 20/09 και τη Δευτέρα 21/09.

ΗΜΕΡΙΔΕΣ: Δύο σημαντικές εκδηλώσεις για τον ρόλο και τη σημασία της Προφορικής ιστορίας θα λάβουν χώρα στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του φορέα Πριμαρόλια ΑΜΚΕ και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημόσια Ιστορία» του ΕΑΠ- Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.  Στις 25/09 διοργανώνεται εργαστήριο προφορικής ιστορίας μεταξύ των εκπαιδευτών και των επιστημονικών συνεργατών για τη σταφιδική ιστορία και τη συλλογική μνήμη, ενώ στις 27/09 διοργανώνεται η ημερίδα «Απόπλους IV: Προφορική ιστορία, ταυτότητα και UNESCO».

ΜΟΥΣΙΚΗ: Δύο μουσικές συναυλίες θα απολαύσουμε: κατά το άνοιγμα του Φεστιβάλ, Σάββατο 12/09, την MC & The 7 Pedals και την άρπα της Maria-Christina Harper και κατά το κλείσιμο, Σάββατο 26/09, το Primarolia trio (Νέβη Τσουκαλά, Σάκης Τσινούκας, Γιώργος Κωστόπουλος) και το μουσικό τους ταξίδι στον κόσμο.

>> Στην έκθεση «Εικόνες ενός Επιπλέοντος Κόσμου» συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Susan Collins, Francesco Kiais, Κατερίνα Αθανασοπούλου, Θόδωρος Ζαφειρόπουλος, Γιάννης Κρανιδιώτης, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Βασίλης Μπαλάσκας, Λήδα Παυλή, Βασίλης Ψαρράς. Αναλυτικές πληροφορίες για τα έργα των καλλιτεχνών περιλαμβάνονται στον κατάλογο της έκθεσης: https://primarolia.com/wp-content/uploads/2020/09/Primarolia-2020.-Exhibition-catalogue.-Images-of-a-floating-world.pdf

>> Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πριμαρόλια:

https://primarolia.com/wp-content/uploads/2020/09/Primarolia-2020.-Programme.pdf

>> Σύμφωνα με το υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα κατά της πανδημίας CoViD-19:

  • Η επίσκεψη στο κτήριο και στην έκθεση σύγχρονης τέχνης θα πραγματοποιείται με περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός του κτηρίου, υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και χρήση αντισηπτικού διαλύματος κατά την είσοδο στο κτήριο και τον εκθεσιακό χώρο.
  • Η επίσκεψη και κίνηση εντός της έκθεσης θα γίνεται σε προκαθορισμένες διαδρομές.
  • Η συμμετοχή τους κοινού στις εκδηλώσεις θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης.

>> Εγκαίνια, Σάββατο 12/09:

Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων του Σαββάτου 12/09 – χαιρετισμοί, συναυλία – θα διεξαχθούν σε περιφραγμένο ελεγχόμενο εξωτερικό χώρο του κτηρίου. Η είσοδος και παραμονή του κοινού μέσα στον χώρο της έκθεσης θα γίνεται με περιορισμένο αριθμό ατόμων, υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και χρήση αντισηπτικού διαλύματος.

>> Λειτουργία της έκθεσης:

  • Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή καθημερινά από τις 13 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, ώρες λειτουργίας: 11:00- 13:00 και 18:00-21:00.
  • Ομαδικές ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με τους ανθρώπους του Φεστιβάλ (τηλ. 6974.143416) – με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

>> Η είσοδος στην Έκθεση και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν – εκτός από:

  • την παράσταση «Μαμ Μαμ, ένα μαγικό δείπνο» (είσοδος: 3 ευρώ)
  • το διήμερο εργαστήριο «Σώμα και Αντικείμενο» (συμμετοχή: 10 ευρώ)

Πληροφορίες: Φεστιβάλ Πριμαρόλια | www.primarolia.com  | www.facebook.com/primarolia

| www.instagram.com/primarolia_fest

Τηλ. επικοινωνίας: 6974143416 // 6974642277

Διοργάνωση: ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ Α.Μ.Κ.Ε. | ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ | ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Σύλληψη ιδέας: ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ Α.Μ.Κ.Ε. ©

Αιγίδα και υποστήριξη: Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Χρυσός χορηγός: Ολυμπία οδός

Ευγενική παραχώρηση κτηρίου: ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ Θ. – ΚΡΙΤΣΩΤΑΛΑΚΗΣ Γ. ΑΕΒΕ