2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Δημιουργίας: “Τα δικαιώματα του παιδιού” το κεντρικό θέμα-Μέχρι 5 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις συμμετοχής

0
334

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ. Αιγιαλείας στα πλαίσια καλλιέργειας της καλλιτεχνικής αγωγής και της δημιουργικότητας των νέων, πρόκειται να πραγματοποιήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά τo “Μαθητικό Φεστιβάλ Δημιουργίας”, που πέρσι σημείωσε αξιόλογη επιτυχία. Το Καλλιτεχνικό αυτό Φεστιβάλ απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών-Γυμνασίων-Λυκείων, οι οποίοι έχουν να παρουσιάσουν μια ξεχωριστή ιδέα καλλιτεχνικής δημιουργίας και εικαστικής έκφρασης στις θεματικές κατηγορίες που ορίζονται κάθε φορά από την τριμελή επιτροπή του φεστιβάλ.

Οι συμμετοχές ανά σχολείο μπορούν να είναι είτε ατομικές είτε ομαδικές, ανάλογα με την κατηγορία και όλες θα αξιολογηθούν από καλλιτεχνική επιτροπή που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό, ενώ για όλους τους συμμετέχοντες θα υπάρχει γέφυρα επικοινωνίας με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α για διευκρινίσεις και περαιτέρω λεπτομέρειες όλο το διάστημα προετοιμασίας.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως 5 Δεκεμβρίου 2013 προκειμένου οι μαθητές να έχουν τον χρόνο να πειραματιστούν με έργα και ιδέες πριν οριστικοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εμπλακούν και τα έργα θα παραδοθούν σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο του 2014.

Θέμα του φετινού φεστιβάλ για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης είναι “Τα δικαιώματα του παιδιού”. Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα του παιδιού, η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί από 191 χώρες ενώ στην Ελλάδα κυρώθηκε το 1992 με τον Ν.2101/92.

Οι μαθητές που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ θα δραστηριοποιηθούν στις εξής μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού:
• ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: από κάθε μορφής κακοποίηση, οικονομική εκμετάλλευση (παιδική εργασία), διακρίσεις και  ρατσισμό (παιδιά πρόσφυγες) κλπ.
• ΠΑΡΟΧΕΣ: δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία και το παιχνίδι, ίσες ευκαιρίες (παιδιά με ειδικές ανάγκες) κ.λ.π.

Όλα τα έργα θα φέρουν διακριτική ετικέτα του δημιουργού, η οποία προτείνεται από την οργανωτική επιτροπή σε συγκεκριμένη μορφή για την παρουσίαση των έργων τις ημέρες του φεστιβάλ, ενώ για τη διευκόλυνση της προσπάθειας των μαθητών θα ισχύσουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ως κάτωθι:

 

***

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΚΟΛΑΖ (ατομική ή ομαδική συμμετοχή)
Διαστάσεις επιφάνειας εργασίας 1 x 0,70m.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (ατομική ή ομαδική συμμετοχή)
Οι διαστάσεις της κατασκευής δεν θα υπερβαίνουν σε πλάτος,  βάθος και ύψος το 1m.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ – ΠΑΡΑΜΥΘΙ (ατομική συμμετοχή)
Υποχρεωτικός τίτλος παραμυθιού
Επιφάνεια εργασίας: αριθμημένες σελίδες  Α4
Κάθετη διαμόρφωση σελίδας και χρήση μόνο έμπροσθεν όψης της σελίδας
Ελάχιστος αριθμός φύλλων (όχι σελίδων): 3 φύλλα (δεν συμπεριλαμβάνεται το εξώφυλλο)
Μέγιστος αριθμός φύλλων (όχι σελίδων): έως και 8 φύλλα  (μαζί με το εξώφυλλο το οποίο φέρει τον τίτλο)
Στο εξώφυλλο πρέπει απαραίτητα να αναφέρονται το ονοματεπώνυμο,  η τάξη φοίτησης και το σχολείο του υποψηφίου.
Η εικονογράφηση είναι προαιρετική μέσα στα κείμενα και υποχρεωτική μόνο στο εξώφυλλο
Περιθώρια σελίδων αριστερά-δεξιά: 2cm (ενδεχόμενη διάτρηση και αρχειοθέτηση από την οργανωτική επιτροπή για τις ανάγκες της έκθεσης)
Όλες οι σελίδες θα παραδοθούν πλαστικοποιημένες

ΓΥΜΝΑΣΙΑ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ VIDEO (συμμετοχή ατομική ή ομαδική)
Υποχρεωτικός τίτλος θέματος
Η συνολική διάρκεια δεν θα υπερβαίνει τα 8΄
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ- ΘΕΑΤΡΙΚΟ KEIMENO (ομαδική ή ατομική συμμετοχή)
Υποχρεωτικός ο τίτλος του έργου
Το κείμενο θα περιλαμβάνει: α) μια μικρή περίληψη του έργου β) σύντομη περιγραφή και ονομασία των χαρακτήρων που συμμετέχουν στο έργο και γ) τους διαλόγους των χαρακτήρων
Επιφάνεια εργασίας: αριθμημένες  σελίδες, μεγέθους Α4
Μέγιστος αριθμός σελίδων: έως και 20 σελίδες (*το εξώφυλλο, το οποίο θα φέρει τον τίτλο αποτελεί ξεχωριστό φύλλο)
Στο εξώφυλλο πρέπει απαραίτητα να αναφέρονται το ονοματεπώνυμο,  η τάξη φοίτησης και το σχολείο του υποψηφίου
Περιθώρια σελίδων αριστερά-δεξιά: 2cm (ενδεχόμενη διάτρηση και αρχειοθέτηση από την οργανωτική επιτροπή για τις ανάγκες της έκθεσης)
Όλες οι σελίδες θα παραδοθούν πλαστικοποιημένες
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (ατομική  συμμετοχή)
Επιφάνεια εργασίας: μπλοκ  ακουαρέλας, διαστάσεων 30×40 cm.
Όπισθεν της ακουαρέλας πρέπει απαραίτητα να αναφέρονται το ονοματεπώνυμο,  η τάξη φοίτησης και το σχολείο του υποψηφίου.

ΛΥΚΕΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ( ατομική συμμετοχή)
Διαστάσεις εκτύπωσης: 30 x 20cm σε φωτογραφικό χαρτί
ΚΟΜΙΚΣ (ατομική συμμετοχή)
Υποχρεωτικός τίτλος κόμικς
Ιστορία με κείμενο σε ασπρόμαυρο σχέδιο
Οριζόντια διαμόρφωση σελίδας
Αριθμημένες σελίδες μεγέθους Α3
Μέγιστος αριθμός σελίδων: έως και 6 σελίδες (*το εξώφυλλο το οποίο θα φέρει τον τίτλο αποτελεί ξεχωριστή σελίδα)
Περιθώρια σελίδων αριστερά-δεξιά: 2cm (ενδεχόμενη διάτρηση και αρχειοθέτηση από την οργανωτική επιτροπή για τις ανάγκες της έκθεσης)
Οι σελίδες θα παραδοθούν πλαστικοποιημένες.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ-ΠΟΙΗΣΗ (ατομική συμμετοχή)
Το ποίημα μπορεί να έχει όποια μορφή θέλουν οι μαθητές
Ελάχιστο όριο: 20 στίχοι (σειρές)
Μέγιστο όριο:  60 στίχοι (σειρές).
Να είναι πληκτρολογημένο σε σελίδα Α4 (κάθετη διαμόρφωση σελίδας) με γραμματοσειρά 12 στιγμών
Περιθώρια σελίδων αριστερά-δεξιά: 2cm (ενδεχόμενη διάτρηση και αρχειοθέτηση από την οργανωτική επιτροπή για τις ανάγκες της έκθεσης)
Οι σελίδες θα παραδοθούν πλαστικοποιημένες

***

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α θα παρέχει τη βασική υλικοτεχνική υποστήριξη του φεστιβάλ παρουσίασης των δημιουργημάτων σε ημερομηνία και χώρο που θα ανακοινωθούν προσεχώς, ενώ τα υλικά των δημιουργιών θα βαρύνουν τους συμμετέχοντες.

Στόχος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. είναι η ενθάρρυνση των μαθητών σε δημιουργικά μονοπάτια και η διοργάνωση μιας μεγάλης γιορτής για τη μαθητιώσα νεολαία, γιορτή η οποία θα περιλαμβάνει και άλλες υποστηρικτικές εκδηλώσεις. Τέλος, η συμμετοχή των παιδιών μπορεί να αφορά είτε στο σχολείο είτε στον σύλλογο γονέων-κηδεμόνων.

Η οργανωτική επιτροπή θα αποτελείται από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Κωνσταντίνο Κλάγκο και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Βασίλη Μανουηλίδη και Παναγή Παναγόπουλο.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., Νικολάου Πλαστήρα 19-Αίγιο (Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου) στο τηλ./fax 26910-28210 και στο e-mail dhkepaigialeias@gmail.com 

 

Δείτε ΕΔΩ τη φόρμα συμμετοχής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας