“Απολογία Σωκράτη” του Πλάτωνα, την Τετάρτη 19 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας

0
250

Το έργο του Πλάτωνα «Απολογία Σωκράτη» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, που παρουσιάζεται φέτος σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδας από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, κάνει στάση στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας (περιβάλλων χώρος) την Τετάρτη 19 Αυγούστου στις 8 το απόγευμα, με την υποστήριξη του Σωματείου “Διάζωμα” και με την ευγενική συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η παράσταση θα παιχτεί στα αρχαία ελληνικά (με υπέρτιτλους).

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου, αλλά και για τα φιλολογικά δεδομένα, που θα παρασταθεί από σκηνής η «Απολογία Σωκράτους» στην αρχαία ελληνική γλώσσα, έτσι όπως την κατέγραψε και τη διαμόρφωσε ο Πλάτωνας.

Η «Απολογία Σωκράτη», που έχει γραφτεί πιθανόν το 397 π.χ., είναι το μοναδικό μη διαλογικό έργο του Πλάτωνα αλλά και το μόνο στο οποίο αναφέρει τον εαυτό του παρόντα και ενεργό κατά τη διαδικασία του Δικαστηρίου της Ηλιαίας.

Mε την «Απολογία» φθάνει στην πιο κορυφαία του έκφραση ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, γιατί σωματοποιείται, αποκτώντας πραγματική και αναμφισβήτητη υπόσταση με τον Σωκράτη, ο οποίος επιλέγει συνειδητά το θάνατο, αντί να στερηθεί της ελευθερίας και της χαράς να ζει και να δρα, έτσι και όπως πιστεύει.

Σκοπός λοιπόν της εκφοράς του ίδιου του αρχαίου πλατωνικού κειμένου κατά την παράσταση, δεν είναι κάποιος λόγος πρωτοτυπίας ή μιας στενά φιλολογικής ή ιστορικής αναζήτησης, αλλά η ανάγκη, από το άκουσμα της φωνής του αυθεντικού έργου, να αφουγκρασθούμε και να νοιώσουμε βιωματικά τα αισθήματα και το ήθος του Σωκράτη.

Οι υπέρτιτλοι της μετάφρασης θα είναι ένας οδηγός για την κατανόηση, η οποία θα γίνεται βαθειά και αποκαλυπτική μέσα από το άκουσμα του αρχαίου λόγου.

Γενική είσοδος 10 €. Εισιτήρια προπωλούνται:
ΑΙΓΙΟ: Βιβλιοπωλείο ΘΕΜΕΛΙΟ
ΑΚΡΑΤΑ: Βιβλιοπωλείο ΝΟΗΜΑ
Επίσης: Viva.gr Τ. 11876, Public & www.public.gr, Ιανός, Seven Spots, www.tickethour.com, Γερμανός, ΟΤΕ Shops, Τράπεζα Πειραιώς (μηχανήματα aps)

ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Ο.Γ.Α.

Για την εξυπηρέτηση του κοινού που επιθυμεί να παρακολουθήσει την παράσταση, θα δρομολογηθούν λεωφορεία κατόπιν κρατήσεων θέσεων. Το πρόγραμμα δρομολογίων έχει ως εξής:

-Τρίγωνη Πλατεία, Αίγιο – Θέατρο αρχαίας Αιγείρας: ώρα αναχώρησης, 19.00
-Θέατρο αρχαίας Αιγείρας –Τρίγωνη Πλατεία: ώρα αναχώρησης 21.30

Τιμή εισιτηρίου ανά άτομο: 5 ευρώ με επιστροφή. Κρατήσεις θέσεων έως 18 Αυγούστου στο γραφείο ΣΓΟΥΡΑΔΙΤΗΣ TOURS, τηλ. 26910-61100.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διδασκαλία αρχαίου κειμένου, μετάφραση, σκηνικός χώρος, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης.
Εικαστική παρέμβαση : Αριστείδης Πατσόγλου.
Σκηνογραφικός σχεδιασμός κλεψύδρας: Κώστας Κοτσανάς.
ΔΙΑΝΟΜΗ: Σωκράτης: Βασίλης Καραμπούλας, Μέλητος: Θανάσης Δισλής.

Υποστηρικτές: Δήμος Αιγιαλείας-ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., Φιλοπροοδευτικός και Εκπολιτιστικός Όμιλος Βλωβοκάς “Η Ομόνοια”, Τοπική Κοινότητα Αιγών, Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγών Βλωβοκάς “Ο Βράχος”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας