“Είδαν τα μάτια μας γιορτές”: Ιστορίες της Μεσογείου και του πολιτισμού της, στα πλαίσια του θεσμού “Οινοξένεια”

0
272

H πολυβραβευμένη ταινία-ντοκιμαντέρ “Είδαν τα μάτια μας γιορτές”, σε σενάριο-κείμενα και σκηνοθεσία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, επελέγη για να προβληθεί σε διάφορα σημεία της Αιγιάλειας, στα πλαίσια του νέου θεσμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας “Οινοξένεια 2013”, που είναι αφιερωμένος στα αρώματα του οίνου της Αιγιάλειας και στην ανάδειξη τοπίων και γεύσεων της περιοχής.

Η ταινία “Είδαν τα μάτια μας γιορτές” προβάλλει εικόνες της Μεσογείου φτιαγμένες με ψωμί, λάδι και κρασί, αποτυπώνοντας έναν πολιτισμό, που διατρέχει ως κοινός τόπος ακόμη και φαινομενικά διαφορετικούς λαούς όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία. Αξιοσημείωτο είναι πως η ταινία αυτή έχει αποσπάσει: Βραβείο κοινού, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2001, 2ο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Ντοκιμαντέρ 2001, Βραβείο – Διεθνές Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου,  Teramo 2000.

Η πρώτη προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Αυγούστου στο υπαίθριο θεατράκι Άλσους Χρυσαμπέλων Αιγείρας, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων και ακολούθησε μουσική βραδιά με σκοπούς και τραγούδια από την παράδοση της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου, με ταμπουράδες και κρουστά, από τους εξαιρετικούς μουσικούς Κώστα Στεφανόπουλο και Γιάννη Τσεντούρο. Από τον τοπικό σύλλογο μάλιστα, προσφέρθηκαν στον κόσμο δωρεάν κρασί, φρέσκο ζυμωτό ψωμί και εκλεκτό ελαιόλαδο Eliki, προσφορά της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών.

Δεύτερη προβολή έγινε την Τρίτη 27 Αυγούστου στα σκαλάκια της Φιλοποίμενος στο Αίγιο, με αρκετό κόσμο να την παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, απολαμβάνοντας κρασί που προσέφεραν ευγενικά τα οινοποιεία “Οινοφόρος” και “Τετράμυθος”, καθώς και συνοδευτικά του κρασιού που προσέφερε το cafe Agora.

Τελευταία προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού & Αθλητικού Συλλόγου Λάκκα Συμπολιτείας «Ο Άγιος Αθανάσιος».

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Βασιλική Ψυχράμη ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον δημιουργό της ταινίας κ. Χαραλαμπόπουλο για την ευγενική παραχώρηση της ταινίας, καθώς και τους τοπικούς συλλόγους Λάκκα και Αμπελοκήπων και τους χορηγούς για την άψογη συνεργασία.

 

[widgetkit id=146]

 

(Ευχαριστούμε την κα Άντα Σολδάτου για τις φωτογραφίες)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας