Μια όμορφη βραδιά, μέσα στη δροσιά του κτήματος δεξιώσεων του Long Beach Resort στην παραλία του Λόγγου και με συντροφιά ένα ποτήρι ποιοτικό τοπικό κρασί, απόλαυσαν οι εκατοντάδες επισκέπτες και φίλοι το βράδυ της Δευτέρας 18 Αυγούστου, κατά την έναρξη των εκδηλώσεων “Οινοξένεια 2014-Τοπία και Γεύσεις της Αιγιάλειας” που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά φέτος η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.).
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 2.500 χρόνια της ελληνικής μουσικής και του χορού και στο θεό Διόνυσο, τον θεό του κρασιού, του χορού, του γλεντιού και της έκστασης. Η Ορχήστρα Αρχαιοελληνικών και Παραδοσιακών Οργάνων “ΛύρΑυλος” με τη συναυλία “2.500 χρόνια ελληνική μουσική” ταξίδεψε το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα, με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, ανακατασκευασμένα από σπάνια και αυθεντικά φυσικά υλικά: καύκαλο χελώνας, κέρατο, κόκαλο, ιχθυόκολλα κ.ά.. σε έρευνα, επιμέλεια και κατασκευή του κ. Παναγιώτη Στέφου. Παράλληλα, η Ομάδα Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης του Θεάτρου “Δόρα Στράτου” παρουσίασε τα “Μονοπάτια του Διονύσου”, μια χορογραφική αναπαράσταση αρχαίων ύμνων και ρυθμών, σε επιμέλεια της κας Άννας Λάζου.
Όπως τόνισε ο κ. Στέφος, παντού υπήρχε μουσική στην Αρχαία Ελλάδα και στην καθημερινή της ζωή: στην εκπαίδευση, στους αθλητικούς αγώνες, ακόμα και στον πόλεμο. Από την αρχαιότητα σώζονται σήμερα 60 μουσικές συνθέσεις, γραμμένες σε πάπυρο ή μάρμαρο, οι περισσότερες σε κακή κατάσταση και ελάχιστες με αρχή, μέση και τέλος. Συμπληρώνοντας, η κα Λάζου σημείωσε πως χορός και μουσική υπήρξαν άρρηκτα συνδεδεμένα ήδη από την αρχαιότητα και αναμφισβήτητα ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ήταν ένας χορευτικός πολιτισμός, όπως απεικονίζεται εξάλλου σε αγγεία αλλά και σωζόμενα γραπτά ντοκουμέντα.
Στο χώρο του κτήματος, τα έξι οινοποιεία του δικτύου “Οινοξένεια 2014” παρουσίαζαν στο κοινό τα βραβευμένα τοπικά κρασιά, σε μια οινογνωσία που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν τα εξής οινοποιεία: Οινοφόρος-Rouvalis Winery, Cavino, Τετράμυθος, Αμπελώνες Rira, Αχαιών Οινοποιητική και Κτήμα Καρανικόλας.
Με το πέρας του μουσικοχορευτικού προγράμματος, το κοινό επεξεργάστηκε την έκθεση των περίπου 60 μουσικών οργάνων της ορχήστρας “ΛύρΑυλος”, με τους καλλιτέχνες να δίνουν όλες τις πληροφορίες για την ιστορία και τη χρήση του κάθε οργάνου στην αρχαιότητα αλλά και τις αντιστοιχίες με τη σύγχρονη μουσική.
http://youtu.be/q1vS-dLfGNU
[widgetkit id=216]