Μεγάλο το ενδιαφέρον του κοινού για το διήμερο οινικής κουλτούρας, στο πλαίσιο των “Οινοξένεια 2014”-Δείτε φωτογραφίες και video

0
280

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν τόσο το κοινό της Αιγιάλειας αλλά και επισκέπτες, για το διήμερο οινικής κουλτούρας που παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 και τη Δευτέρα 25 Αυγούστου, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων “Οινοξένεια 2014-Τοπία και Γεύσεις της Αιγιάλειας”  που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά φέτος η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.. Η αθρόα προσέλευση κόσμου ήταν ενδεικτική της επιθυμίας του κοινού για τη διοργάνωση ανάλογων ποιοτικών εκδηλώσεων, με ευρύτερο σκοπό την προώθηση των εκλεκτών τοπικών οίνων.

Το βράδυ της Κυριακής 24 Αυγούστου, η πλατεία του χωριού Παρασκευή Αιγιαλείας γέμισε ασφυκτικά με κόσμο, που παρακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του οινολόγου Άγγελου Ρούβαλη ο οποίος παρουσίασε την αμπελουργική ζώνη της Αιγιάλειας, ενώ ο chef Κώστας Τσίγκας ετοίμασε εξαιρετικές γεύσεις αξιοποιώντας αποκλειστικά ντόπια προϊόντα. Τη βραδιά συνόδευσε μουσικά το “Σάκης Τσινούκας trio” με jazz ρυθμούς, ενώ το κοινό ξεναγήθηκε στο μικρό, πέτρινο οινοποιείο “Καρανικόλας”.

 

 

[widgetkit id=223]

Τη Δευτέρα 25 Αυγούστου το πρωί πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα με θέμα “Ο πολιτισμός του αμπελιού και του κρασιού” με εκλεκτούς ομιλητές και με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την καλλιέργεια της οινικής κουλτούρας. Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης” (Παλαιό Νοσοκομείο) Αιγίου και χαιρετισμό στο κοινό απηύθυνε ήταν ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος Δ.Σ.και Ε.Δ.Π. LEADER της “Αχαΐα-Αναπτυξιακή Α.Ε.” κ. Γιώργος Λαζουράς. Ακολούθησε η παρουσίαση του τοπικού προγράμματος Leader από τη Γενική Διευθύντρια της “Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε.” κα Ηρώ Τσιμπρή, η παρουσίαση του διατοπικού σχεδίου “Νήσος Πελοπόννησης”, ομιλία του ιδρυτή της Vinetum κ. Ντίνου Στεργίδη με θέμα “Κρασί-τοπική γαστρονομία-τουριστική ανάπτυξη”, ομιλία του συγγραφέα και χαρτογράφου κ. Στέφανου Ψημένου με θέμα “Η Συμβολή των Χαρτών και των Ταξιδιωτικών Οδηγών στην Ανάπτυξη του Οινοτουρισμού”, ομιλία με θέμα “Ελληνικό Πρωϊνό – Η Συμβολή του στον Τουρισμό και την Τοπική Παραγωγή” από τον κ. Γιώργος Πίττα, Μέλος Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ομιλία του γενικού διευθυντή HARCOS ΕΠΕ κ. Δημήτρη Καραγιάννη με θέμα “Πιστοποίηση – Δικτύωση Επιχειρήσεων Εστίασης & Τουρισμού” και αναφορές-τοποθετήσεις για την καλλιέργεια της οινικής κουλτούρας μέσω των “Οινοξένεια”.

 

[widgetkit id=224]

Τέλος, το βράδυ της Δευτέρας, εκατοντάδες φίλοι απόλαυσαν μουσικό αφιέρωμα και προβολή ταινίας, στον υπέροχο χώρο του κτήματος δεξιώσεων “Λιόπετρο” στη Φωνησκαριά Αιγίου. Συγκεκριμένα προβλήθηκε η πολυβραβευμένη ταινία-ντοκυμαντέρ “Η Βάρδια του Πελεκάνου” σε σενάριο και σκηνοθεσία Λεία Μπίνζερ, που αναφέρεται σε μια μικρή κοινότητα στο νησί της Σαντορίνης που έχει ένα μοναδικό χρέος: να διατηρήσει την παράδοση της αμπελουργίας. Την ταινία προλόγισε η δημιουργός της πρωτότυπης μουσικής κα Λάουρα Γκίνη. Ακολούθησε ένα σπάνιο μουσικό αφιέρωμα “Για την καρδιά και το όνειρο”, με τη μοναδική mezzo soprano Ειρήνη Τσιρακίδου και την πιανίστα Λάουρα Γκίνη, οι οποίες ερμήνευσαν γνωστές Άριες από όπερες, Lieder και μουσική για σόλο πιάνο.

 

 

[widgetkit id=225]

Τη διοργάνωση του διημέρου οινικής κουλτούρας ανέλαβε η ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. μαζί με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Πελοποννήσου-ΟΤΔ, στο πλαίσιο της Διατοπικής Συνεργασίας “Νήσος Πελοπόννησος” του Τοπικού Προγράμματος LEADER 2007-2013, με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιάλειας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α). Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του Μέτρου 421α με τίτλο “Νήσος Πελοπόννησος”, του τοπικού προγράμματος “Προσέγγιση LEADER” του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας