“Οινοξένεια 2013”: Ενδιαφέρουσα και με πολλές εκπλήξεις η βραδιά έναρξης

0
337

Μια υπέροχη δροσερή βραδιά, γεμάτη πλούσια αρώματα, γεύσεις και πάνω απ’όλα καλή διάθεση, σηματοδότησε την έναρξη της σειράς εκδηλώσεων “Οινοξένεια 2013-Τοπία και γεύσεις της Αιγιάλειας” που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Αυγούστου στην πλατεία Ποσειδωνίας/Paestum στην παραλία Αιγίου, σε οργάνωση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας. Η βραδιά γευσιγνωσίας-οινογνωσίας προσέλκυσε αρκετό κόσμο, που παρακολούθησε τις παράλληλες δράσεις της βραδιάς, απολαμβάνοντας εκλεκτές ποικιλίες οίνου τοπικής παραγωγής και νοστιμιές μαγειρεμένες με ντόπια προϊόντα.

Για τα τοπικά κρασιά, το χαρακτήρα και την προσωπικότητα της κάθε ποικιλίας αλλά και για τα διάφορα μυστικά της διαδικασίας της οινοποίησης στην Αιγιάλεια μίλησαν τρεις εξαιρετικοί οινολόγοι τοπικών οινοποιείων, οι κ.κ. Τάσος Δροσιάδης (Οινοφόρος), Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος (Τετράμυθος) και Στέλιος Τσίρης (Cavino), σερβίροντας παράλληλα προς δοκιμή διάφορα λευκά, κόκκινα και αφρώδη κρασιά. Σε άλλο σημείο της πλατείας, η γνωστή μαγείρισσα-συγγραφέας κα Εύη Βουτσινά και οι συνεργάτες της είχαν ετοιμάσει παραδοσιακές λιχουδιές που έγιναν ανάρπαστες από το κοινό.

Εξάλλου, προσκεκλημένη της τελετής έναρξης ήταν η φημισμένη ιταλίδα ζωγράφος Elisabetta Rogai, η οποία παρουσίαζε καθ’όλη τη διάρκεια της βραδιάς την ιδιαίτερη τεχνική της, ζωγραφίζοντας μπροστά στο κοινό πίνακες με βασικό υλικό το κόκκινο κρασί και κάρβουνο από καμένη άμπελο. Μάλιστα, το κόκκινο κρασί αναπαράγει στον καμβά την ίδια ακριβώς διαδικασία παλαίωσης που πραγματοποιείται μέσα στη φιάλη, δίνοντας έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στα έργα της.

Παράλληλα, στο χώρο της πλατείας φιλοξενήθηκε αντιπροσωπευτική έκθεση με τίτλο «Χαίρε και πίει ευ» με αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγγείων του κρασιού (κρατήρες, σκύφοι, κάνθαροι, κύλικες, οξυπύθμενοι αμφορείς κ.α.) με την επιμέλεια του Πολιτιστικού Συλλόγου “Τέχνη και Φύση”.

Καλωσορίζοντας το κοινό η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Βασιλική Ψυχράμη, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του οίνου στην καθημερινότητα του Έλληνα, από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα και αναφέρθηκε στον στόχο, που είναι η καθιέρωση των εκδηλώσεων “Οινοξένεια 2013” ως  πολιτιστικό αποτύπωμα της Αιγιάλειας στο χάρτη της χώρας, προσδίδοντας στην πανέμορφη περιοχή μας μια ιδιαίτερη ταυτότητα μέσα από την προβολή και την προώθηση των εκλεκτών προϊόντων της ευλογημένης από τη φύση περιοχής μας.

Ακολούθησε χαιρετισμός από το δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Στάθη Θεοδωρακόπουλο και αμέσως μετά, ο αιγιαλέας πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κ. Άγγελος Ρούβαλης ανέπτυξε μια σύντομη και πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση με θέμα “Η Αιγιάλεια της ποιότητας”, ενώ η μαγείρισσα-συγγραφέας κα Εύη Βουτσινά μίλησε για τον δικό μας “Πολιτισμό της τροφής”, τονίζοντας τη σημασία της προώθησης των ιδιαιτεροτήτων της κάθε τοπικής κουζίνας, ως μέρος της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Οι εκδηλώσεις “Οινοξένεια 2013” συνεχίζονται μέχρι τις 31 Αυγούστου με ποικίλες δραστηριότητες.

 

[widgetkit id=143]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας