“Οινοξένεια 2013”-Μια εβδομάδα γεμάτη αρώματα και γεύσεις!

0
331

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στα αρώματα του οίνου της Αιγιάλειας, μέσα από την ανάδειξη των τοπίων και των γεύσεων της περιοχής, παρουσιάζει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας από τις 24 έως τις 31 Αυγούστου, οργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες με επίκεντρο τον οίνο, σε αρμονικό συνδυασμό με τα τοπικά προϊόντα και τις ομορφιές που προσφέρει ο ευλογημένος τόπος της Αιγιάλειας γης. Τα “Οινοξένεια 2013-Τοπία και γεύσεις της Αιγιάλειας”, είναι ένας νέος πολιτιστικός θεσμός της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. που θα δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να ενεργοποιήσει όλες τις αισθήσεις του και να ζήσει από την αρχή μέχρι το τέλος την τέχνη της οινοποίησης, από το αμπέλι στο τραπέζι.

Καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων “Οινοξένεια”, οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν σε  οινοποιεία της Αιγιάλειας, θα μυηθούν στα μυστικά του οίνου και θα γευθούν εκλεκτές ποικιλίες του. Ταυτόχρονα, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έφιππες περιηγήσεις σε κατάφυτους αμπελώνες, μουσικά ακούσματα, προβολές ταινιών για τους λάτρεις του κρασιού και παραδοσιακά τραπέζια με τοπικά προϊόντα και αρώματα της περιοχής σε επιλεγμένα εστιατόρια.

“Τα “Οινοξένεια 2013” φιλοδοξούν να αποτελέσουν το πολιτιστικό “αποτύπωμα” της Αιγιάλειας στο χάρτη της χώρας μας, προσδίδοντας στην πανέμορφη περιοχή μας μια ιδιαίτερη ταυτότητα”, τονίζει σε δηλώσεις της η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Βασιλική Ψυχράμη, προσκαλώντας ντόπιους και επισκέπτες να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις του προγράμματος, απολαμβάνοντας τα φημισμένα και πολυβραβευμένα κρασιά της Αιγιάλειας.

Η έναρξη της σειράς εκδηλώσεων “Οινοξένεια” θα δοθεί το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ποσειδωνίας/Paestum στην παραλία Αιγίου, στη βραδιά γευσιγνωσίας με γεύσεις και αρώματα της Αιγιάλειας, με την επιμέλεια της γνωστής μαγείρισσας-συγγραφέως Εύης Βουτσινά και των συνεργατών της και με την αρωγή βραβευμένων οινολόγων των τοπικών οινοποιείων.
Αμέσως μετά, η φημισμένη ιταλίδα ζωγράφος Elisabetta Rogai θα μιλήσει για το κρασί ως πηγή έμπνευσης αλλά και ως…υλικό στα έργα της, καθώς η ίδια παρουσιάζει εδώ και χρόνια μια ιδιαίτερη τεχνική, ζωγραφίζοντας μπροστά στο κοινό με κρασί! Θα ακολουθήσουν σχετικές ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τον αιγιαλέα πρόεδρο Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κ. Άγγελο Ρούβαλη και την κα Εύη Βουτσινά.
Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί αντιπροσωπευτική έκθεση με αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγγείων του κρασιού (κρατήρες, σκύφοι, κάνθαροι, κύλικες, οξυπύθμενοι αμφορείς κ.α.) με την επιμέλεια του Πολιτιστικού Συλλόγου “Τέχνη και Φύση”.
Αμέσως μετά, η φημισμένη ιταλίδα ζωγράφος Elisabetta Rogai θα μιλήσει για το κρασί ως πηγή έμπνευσης αλλά και ως…υλικό στα έργα της, καθώς η ίδια παρουσιάζει εδώ και χρόνια μια ιδιαίτερη τεχνική, ζωγραφίζοντας μπροστά στο κοινό με κρασί! Θα ακολουθήσουν σχετικές ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τον αιγιαλέα πρόεδρο Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κ. Άγγελο Ρούβαλη και την κα Εύη Βουτσινά.
Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί αντιπροσωπευτική έκθεση με αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγγείων του κρασιού (κρατήρες, σκύφοι, κάνθαροι, κύλικες, οξυπύθμενοι αμφορείς κ.α.) με την επιμέλεια του Πολιτιστικού Συλλόγου “Τέχνη και Φύση”.

Την Κυριακή 25 Αυγούστου στις 10 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Πολυκέντρου Μυρτιάς Αιγίου (δίπλα στην παλαιά Χαρτοποιία), θα παρουσιαστεί η μουσική παράσταση-συναυλία “Του κρασιού και του έρωτα” με τον Βασίλη Λέκκα και το μουσικό σύνολο “Ηδύφωνο”, με αφηγητές τους ηθοποιούς Ηλία Λογοθέτη και Μαρία Ζαχαρή. Την επιμέλεια της παράστασης έχουν ο Σάκης Παπαδημητρίου και η Μαρία Παναγιωτακοπούλου.

Από Δευτέρα 26 έως Παρασκευή 30 Αυγούστου, ξεχωριστές γευστικές προτάσεις με παραδοσιακά αλλά και “ψαγμένα” πιάτα, εμπνευσμένα από τοπικά προϊόντα, περιμένουν τους θαμώνες στο δίκτυο γαστρονομικών εξορμήσεων που αποτελείται από 10 εκλεκτά καταστήματα της Αιγιάλειας, συνοδευόμενα από τα εξαιρετικά τοπικά κρασιά. Μάλιστα το ειδικά επιμελημένο μενού “Οινοξένεια” επιφυλάσσει για δύο τυχερά ζευγάρια, από μια πενθήμερη απόδραση στο νησί της Σαντορίνης μετά από κλήρωση που θα γίνει στην τελετή λήξης των “Οινοξένεια”, το Σάββατο 31 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στο οινοποιείο της Cavino.
Αναζητήστε τα μενού “Οινοξένεια” στα εξής καταστήματα:
1. Κτήμα “Αγράμπελη”,  Χατζή Αιγίου (βράδυ)
2. Εστιατόριο “Ανεμόεσσα”, Ελαιώνας Διακοπτού (μεσημέρι-βράδυ)
3. Παραδοσιακό Αρχοντικό “Γερο-Φώτη”, Λάκκα Συμπολιτείας (βράδυ)
4. Δειπνητήριον – Εσθιτήριον  “Έπρεπε”, παραλία Αιγίου (μεσημέρι & βράδυ)
5. Εστιατόριο “Παλιά Αγορά”, έναντι Αρχαιολογικού Μουσείου  (μεσημέρι)
6. Εστιατόριο  “Refrain”,  Άβυθος Συμπολιτείας (μεσημέρι & βράδυ)
7. Εστιατόριο “Rosa Negra”, παραλία Αιγίου (βράδυ)
8. Εστιατόριο “Manifesto”, παραλία Αιγίου (βράδυ)
9. Ψαροταβέρνα “Μαζαράκης”, Λαμπίρι Ερινεού (μεσημέρι & βράδυ)
10. Εστιατόριο-ψαροταβέρνα “Μουριά” , παραλία Αιγείρας (μεσημέρι & βράδυ)

Δείτε τα μενού “Οινοξένεια” σε 10 επιλεγμένους χώρους εστίασης σε όλη την Αιγιάλεια

 

ΜΟΥΣΙΚΟ EVENT

Την Πέμπτη 29/8 στις 9.30 μ.μ. στο “Αρχοντικό του Γερο-Φώτη” στη Λάκκα Συμπολιτείας, ο Δημήτρης Ανδρικόπουλος με την κιθάρα του θα χαρίσει σπάνιες μουσικές στιγμές στους φίλους που θα επιλέξουν να απολαύσουν τα μενού “Οινοξένεια”.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων “Οινοξένεια”, μπορείτε να ξεναγηθείτε στην τέχνη της οινοποίησης σε τοπικά οινοποιεία που θα παραμείνουν ανοιχτά από το πρωί για το κοινό και να απολαύσετε εκλεκτά κρασιά σε κλίμα γιορτής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής events:
-ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ: Δευτέρα 26-8 από τις 10.00 π.μ.
Ώρα 20.00: Μουσικό Δίπτυχο-All Τime Classics! Βραδιά jazz με την εξαμελή μπάντα “Les Notes Noires”. Ανάλαφρες άριες με την σοπράνο Αγγελική Ζωή Καραγκούνη με τη συνοδεία της Εύας Βλαχάκου στο πιάνο.
-ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ: Τετάρτη 28-8 από τις 10.00 π.μ.
Ώρα 20.00 Βραδιά jazz με την μπάντα “Drumless Jazz Quartet”
-CAVINO: Σάββατο 31-8 και ώρα 8.30: Εκδήλωση λήξης ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2013.

ΕΦΙΠΠΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Δωρεάν περιηγήσεις με άλογα, στις πλαγιές και τα χωριά της περιοχής, την Τετάρτη 28 Αυγούστου 5-8 το απόγευμα. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
-“Αεροδρόμιο” Πυργάκι Δ.Ε. Αιγίου- εκκίνηση στο κτίριο της Χριστιανικής Ένωσης (υπεύθυνος Κατσαούνης Τάκης: 6944 374257)
-Μερτίδι  Δ.Ε. Συμπολιτείας-εκκίνηση στην πλατεία του χωριού (υπεύθυνος: Ρούφας Βασίλης: 6946 801512)
-Παρασκευή Δ.Ε Αιγίου-εκκίνηση στο καφενείο του χωριού (υπεύθυνος: Αλεξόπουλος Γιώργος: 6972 698764)

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την πολυβραβευμένη ταινία-ντοκιμαντέρ “Είδαν τα μάτια μας γιορτές”, σε σενάριο-κείμενα και σκηνοθεσία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου. Εικόνες της Μεσογείου φτιαγμένες  με ψωμί, λάδι και κρασί. Σε ένα γεύμα η ιστορία, η γεωγραφία, η οικονομία, το κλίμα, ο πολιτισμός και οι άνθρωποι της Μεσογείου. Ένας πολιτισμός που διατρέχει ως κοινός τόπος ακόμη και φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία.
Η ταινία έχει αποσπάσει: Βραβείο κοινού, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2001, 2ο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Ντοκιμαντέρ 2001, Βραβείο – Διεθνές Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου,  Teramo 2000.

Πρόγραμμα Προβολών:
-Δευτέρα 26 Αυγούστου και ώρα 20.30, Υπαίθριο Θεατράκι Άλσους Χρυσαμπέλων Δ.Ε. Αιγείρας, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων. Ακολουθεί Μουσική Βραδιά: σκοποί και τραγούδια από την παράδοση της Ελλάδας και της Αν. Μεσογείου με ταμπουράδες & κρουστά!
-Τρίτη 27 Αυγούστου και ώρα 21.00, Σκαλάκια Φιλοποίμενος, Αίγιο.
-Παρασκευή 30 Αυγούστου και ώρα 21.00, Αίθουσα Πολιτιστικού & Αθλητικού Συλλόγου Λάκκα Συμπολιτείας «Ο Άγιος Αθανάσιος»

Τα “Οινοξένεια 2013” θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 31 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στο οινοποιείο της Cavino, με μουσική βραδιά σε χαλαρή ατμόσφαιρα φιλοξενίας με την μπάντα Trippy Carousel, ενώ παράλληλα θα αναδειχθούν οι νικητές του πενθήμερου ταξιδιού στη Σαντορίνη.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας