ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2015: Διήμερο γαστρονομίας με ντόπια κρασιά και τυριά-Στο Αίγιο ο Ηλίας Μαμαλάκης και ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης

0
335

 

Η ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. διοργανώνει Διήμερο Γαστρονομίας, στο πλαίσιο του διατοπικού σχεδίου: «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» του Τοπικού Προγράμματος LEADER 2007-2013, την Πέμπτη 27 Αυγούστου στα Καλάβρυτα & την Παρασκευή 28 Αυγούστου στο Αίγιο, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα για τη σειρά εκδηλώσεων «ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2015», οι οποίες διοργανώνονται τα 3 τελευταία χρόνια από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.).

Η εκδήλωση θα εστιάζει στα χαρακτηριστικά τυριά και τους οίνους της περιοχής, καθώς ο στόχος της όλης διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης μέσω ΠΟΠ, ΠΓΕ και εκλεκτών χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων, προς όφελος της αγροτικής οικονομίας και της τουριστικής ανάδειξης της περιοχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία του γνωστού σεφ και συγγραφέα Ηλία Μαμαλάκη και του μοναδικού Έλληνα Master of Wine Κωνσταντίνου Λαζαράκη, το βράδυ της Παρασκευής στο Αίγιο και στο πλαίσιο του εν λόγω γαστρονομικού διημέρου, ενώ και τα δύο βράδια σε Καλάβρυτα και Αίγιο, η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας θα παρουσιάσει ένα εκλεκτό αφιέρωμα με τίτλο “90 χρόνια Χατζηδάκις-Θεοδωράκης”.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΠEΜΠΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ώρα 8.00 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία Καλαβρύτων, “ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ”- Γαστρονομική Εκδήλωση: εξαιρετικά τυριά ΠΟΠ αναζητούν τους οινικούς συντρόφους τους! Παρουσίαση γευστικών συνδυασμών τυριών και οίνων της περιοχής από τους wine commanders.  Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό και θα περιλαμβάνει  γευστική δοκιμή  ΠΟΠ, ΠΓΕ και επιλεγμένων-εκλεκτών τοπικών τυριών και οίνων της περιοχής.
Μετά την γαστρονομική εκδήλωση ακολουθεί συναυλία της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας με τίτλο «90 ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚIΣ – ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», υπό τη Δ/νση του μαέστρου Σταύρου Σολωμού. Ερμηνευτές: Χρήστος Κωνσταντόπουλος – Χριστίνα Τσιμπρή. Ενορχήστρωση – Δ/νση ορχήστρας:  Σταμάτης Λέκκας. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ώρα 11:00 π.μ., στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΑΛΕΚΟΣ ΜΕΓΑΡΗΣ» – ΑΙΓΙΟ, ΗΜΕΡΙΔΑ: «Τα Προϊόντα Π.Ο.Π και τα χαρακτηριστικά Τοπικά Προϊόντα στην Ανάδειξη και Προώθηση της Περιοχής». Ενημερωτική Ημερίδα για τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και την προβολή πιστοποιημένων  προϊόντων της περιοχής μέσω εκλεκτών γεύσεων. Η ημερίδα στοχεύει στην ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης προς όφελος της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. στο πλαίσιο υλοποίησης του διατοπικού σχεδίου συνεργασίας: «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ» του Τοπικού Προγράμματος LEADER 2007-2013.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

11:00-11:30  Προσέλευση – Εγγραφή Συμμετεχόντων

11:30-11:45  Χαιρετισμοί
    -Γεώργιος Λαζουράς, Πρόεδρος Δ.Σ. και Ε.Δ.Π. LEADER της ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., Δήμαρχος Καλαβρύτων
    -Αθανάσιος Παναγόπουλος, Δήμαρχος Αιγιάλειας
    -Ηρώ Τσιμπρή, Γεν. Διευθύντρια – Συντονίστρια Τ.Π. LEADER 2007-2013, ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.

11:45-12:00   Παρουσίαση Διατοπικού Σχεδίου ”Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές” Τ.Π. LEADER 2007-13
    Έλενα Λαμπροπούλου, Στέλεχος ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ

12:00-12:15  Αναγνωρισιμότητα των Τοπικών Συστημάτων Τροφίμων–Παραγωγή–Προδιαγραφές-Τοπικό Τουριστικό Προϊόν
    Γεώργιος Μιχαλόπουλος, Γεωπόνος – ΡόδαξΆγρο Ε.Π.Ε.

12:15-12:30  Πιστοποίηση Προϊόντων ΠΟΠ – Κριτήρια
    Λάμπρος Ζαρκάδας, Γεωπόνος – Προϊστάμενος Δ/νσης  – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ

12:30-12:45  Προϊόντα ΠΟΠ, νέα προϊόντα ΠΟΠ, Χαρακτηριστικά Προϊόντα Αιγιάλειας
    Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Στέλεχος  – ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ Α.Ε.Σ. Α.Ε.

12:45-13:00   Κρασί – Τοπική Γαστρονομία – Τουριστική Ανάπτυξη
    Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Master of Wine & Πρόεδρος του WSPC (Οινικός Εκπαιδευτικός Οργανισμός)

13:00-13:15   Ο θεσμός των ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ στην Ανάδειξη της Περιοχής
    Άγγελος Ρούβαλης, Οινολόγος – Ιδρυτής της «Οινοφόρος»

13:15-13:30   Το Τοπικό Παραδοσιακό Πρωϊνό
    Παναγιώτα Βασιλοπούλου, MSc  Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων  – Καθηγήτρια ΙΕΚ ΑΚΜΗ

13:30-14:30   Συζήτηση: Προοπτικές – Συμπεράσματα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ώρα 8.30 μ.μ., στον ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΑΛΕΚΟΣ ΜΕΓΑΡΗΣ», ΑΙΓΙΟ: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ!
Εξαιρετικά τυριά Π.Ο.Π αναζητούν τους οινικούς συντρόφους τους! Μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία με τις μοναδικές και ενδιαφέρουσες προτάσεις των ειδικών! Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στο κοινό και θα περιλαμβάνει γευστική δοκιμή ΠΟΠ, ΠΓΕ και επιλεγμένων-εκλεκτών τυριών Καλαβρύτων και οίνων από τις πλαγιές της Αιγιάλειας, δυο βασικών προϊόντων της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής.

Την παρουσίαση  καθοδηγούν:

  • Ηλίας Μαμαλάκης,  διακεκριμένος Σεφ – Συγγραφέας Γαστρονομίας  
  • Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ο μοναδικός Έλληνας  Master of Wine & Πρόεδρος του WSPC (Οινικού Εκπαιδευτικού Οργανισμού)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ώρα 10.00 μ.μ.. Μετά την γαστρονομική εκδήλωση ακολουθεί μουσική βραδιά, στο Υπαίθριο Θέατρο “Γιώργος Παππάς”, στον εξωτερικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης”. Συναυλία της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας με τίτλο «90 ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚIΣ – ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», υπό τη Δ/νση του μαέστρου Σταύρου Σολωμού. Ερμηνευτές: Χρήστος Κωνσταντόπουλος – Χριστίνα Τσιμπρή. Ενορχήστρωση – Δ/νση ορχήστρας: Σταμάτης Λέκκας. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Το διήμερο συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος προσέγγισης LEADER – Άξονας 4 του ΠΑΑ 2007-2013 από το ΕΓΤΑΑ και από εθνικούς πόρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας